Van vinden naar binden op de arbeidsmarkt in 2024 - de Selectie

Van vinden naar binden op de arbeidsmarkt in 2024

van vinden naar binden

 

Waar moet je rekening mee houden bij het maken van je recruitmentplan 2024? Dit jaar waren de strategie sessies bewust interactief. Door verschillende thema’s en het werken in kleine groepen werd gebruik gemaakt van elkaars kennis.

‘Op een prachtige locatie die topsport ademt, kwam alles samen; inspiratie en kennisdeling op een persoonlijke en interactieve manier. Door deze setting kwam niet alleen de informatie van de topsprekers binnen, maar werd juist versterkt door de kleine groepen, het delen van ervaringen, uitdagingen en ideeën. Een mooie tegenhanger van de meer grootschalige events, ik kom terug!’

Douwe van der Leer – head of talent acquisition Securitas Nederland

Het is geen HR feestje

‘Het werd duidelijk dat het geen HR feestje is. Het hoger management kan het succes maken of breken. Het is nodig om dit als organisatie als totaal op te pakken. Iedereen moet hier een steentje aan bijdragen om het succesvol te maken.’

Albert-jan van Olst – corporate recruiter De Selectie en De Selectie Recruitment Academy

In drie groepen werd gerouleerd. Stijn van der Vat en Wendy Broersen namen de aanwezigen mee in de Overwinnen op de arbeidsmarkt strategie sessie 2023. Albert-Jan van Olst en Joris Harbers waren de begeleiders vanuit De Selectie in de brainstormsessies in Papendal. In het AFAS Stadion verzorgden Johanneke Swets, Inge Boegheim- de Vries en Barry van der Vaart De Selectie sessies.

Kennis delen

‘In recruitment sta je voor veel diverse uitdagingen. Het was heel waardevol kennis met vakgenoten te delen, te bundelen en te leren van elkaar in een interactieve en intieme setting. Ik ging met veel inspiratie weer naar huis.’

Patty Boonman – Lead Marketing & Communicatie bij a&m impact

Patty was bij de strategie sessie op uitnodiging van Joris die ze al langer kent. Vorig jaar kwam Joris Harbers De Selectie versterken.

‘Ik ben heel erg van het kennis delen. En ik denk dat je elkaar daarin alleen maar kunt versterken. Het is nodig om veel meer vanuit vertrouwen te denken. Daar krijg je energie van.’

Joris Harbers – Eigenaar Juist Recruitment & Advies – Sr. corporate recruiter

60% van de nieuwe medewerkers vertrekt binnen één jaar

In de ronde met Wendy waren prikkelende stellingen het uitgangspunt. Gesprekken over inclusie en diversiteit gaven inzicht en tips om het zo praktisch mogelijk te houden. Zo is het belangrijk rationeel te blijven en kleine stappen te zetten om het behapbaar te houden.

Inclusie wordt vaak erg breed opgevat maar waar het echt om gaat is dat mensen zich welkom voelen en erbij horen. In het eerste jaar is de on-boarding het meest belangrijk. Met genoeg aandacht en ruimte voor nieuwe medewerkers kun je als organisatie een hoop winst behalen.

Als je mensen binnenhoudt, hoef je niet te werven

‘Met name het belang van behoud van je medewerkers en hoe je dat doet – tot zeker één jaar nadat iemand in dienst is gekomen – is mij echt bijgebleven. Meten is weten en zorg dat je echt energie stopt in de tevredenheid en betrek iedereen erbij.’

‘Als je mensen binnenhoudt, hoef je niet te werven: lijkt een open deur maar hierbij toch echt nog veel winst te behalen.’

Roos Ham – corporate recruiter De Selectie

Voer eens een blijf-gesprek in plaats van exit-gesprek

Het belang van buddy’s op de werkvloer werkt positief. Maar dan wel buddy’s die twee kanten op gaan: een samenwerking tussen hoger management en jonge nieuwe medewerkers.

En verander exit-gesprekken in blijf-gesprekken. Neem de tijd om met mensen te gaan zitten en vertel waarom je hoopt dat iemand blijft. Laat merken dat je mensen waardeert.

Het verschil tussen tevreden en betrokken medewerkers

In de ronde met Stijn lag de focus op het gebruik maken van de collectieve intelligentie van je medewerkers. Wat is het verschil tussen betrokken en tevreden medewerkers? Tevreden medewerkers kunnen er zo weer anders over denken en weg zijn. Doel is om je tevreden medewerkers betrokken te maken, zodat ze het gedachtengoed en het bedrijfsbelang van je organisatie delen.

Ik kan niks leren van mensen boven de 30

Discussie ging over deze uitspraak van Mark Zuckerberg  Maar je recruitmentplan en winnen op de arbeidsmarkt zijn dus geen HR feestje. De boodschap is dat je het echt samen moet doen.

Waar wil je mee bezig in het thema vinden en binden en het snijvlak daartussen. Ook hier werd gebruik gemaakt van de collectieve intelligentie in de groep. Post-its, A4 vellen en een top 3: in de laatste ronde onder begeleiding van De Selectie zijn alle resultaten en ideeën van iedereen verzameld.

Geslaagd

Goed geregeld, teamwork, een mooie ochtend, laagdrempelig, samen lunchen, interessante sprekers, beweging en inspiratie.

‘Ik vond het zeer inspirerend, leerzaam en waardevol en ik ga de opgedane kennis zeker gebruiken in het vinden en binden van mensen.’

Kim van Bon – HR recruiter & HR adviseur

Geslaagde sessies en geslaagd voor je recruitmentplan 2024?

jouw recruitment marketing team