Zomerstop is Ideaal om te Werven en Vacatures te Vullen - de Selectie

Zomerstop is ideaal om te werven en vacatures in te vullen

 

zomerstop ideaal vacatures

De zomerstop is ideaal om te werven. Juist in de zomerstop kun je goed vacatures invullen. Recruitment en de zomervakantie is geen slimme combinatie. Als je op dit moment vacatures hebt en je denkt – die pak ik na de zomer wel weer op – dan loop je het risico dat je die pas in 2022 hebt ingevuld.

De zomerstop is juist ideaal om te werven

Denk jij ook dat alles stil ligt in de vakantie? Laat je niet misleiden door die gedachte. Want het tegendeel is waar. De vakantie biedt juist veel kansen om geschikte kandidaten te werven voor je vacatures.

Echt waar

Praktijkvoorbeeld.

Je start eind augustus of begin september weer op, als iedereen terug is van vakantie. Dan begin je met werven. Na een periode van werven ga je misschien medio of eind september de procedure in. En met een beetje geluk kun je die afronden in oktober.

Je nieuwe collega is bijna binnen.

Want dan heb je meestal nog een maand opzegtermijn en is het al december. Dat is altijd zo’n rommelige maand met de feestdagen – zullen we anders gewoon starten per 1 januari? Goed begin van het nieuwe jaar.

En dan is het dus alweer 2022.

De zomervakantie – goed om te werven of niet?

Monsterboard zegt: De zomervakantie is niet de beste tijd om te werven. De helft van je doelgroep is het land uit of zit lekker in Nederland te genieten van de overheerlijke zomer.

Op het blog van Monsterboard is te lezen dat de recruitmentmarkt in september weer flink opgeschud wordt en dat je daarvan uit mag gaan. Ze vermelden dat de zomervakantie doorgaans het moment is dat mensen over hun leven gaan nadenken. Dat hun werk daarbij hoort. En dat er dikke kans is, dat ze bij thuiskomst vinden dat het roer om moet en dan op zoek gaan naar ander werk.

Wij werken preventief. En dat is waarom ons recruitment werkt en waarom het bij ons veel goedkoper is.

Je kunt het ook anders bekijken – zomerstop is ideaal om te werven

Juist in de vakantieperiode hebben mensen meer tijd om eens rustig rond te kijken wat de wereld nog meer te bieden heeft. In de vakantie kunnen ze actief tijd besteden aan het op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Nog een reden om in de zomer door te gaan met recruitment – waarom de zomerstop juist ideaal is om te werven – zijn de schoolverlaters en pas afgestudeerde talenten.

Nieuwe lichting jong talent

In de zomervakantie staat er een nieuwe lichting talent klaar op de arbeidsmarkt. Als je die gemotiveerde en enthousiaste jonge mensen wil binnenhalen, dan moet je snel zijn.

Want voordat je het in de gaten hebt, zijn ze al voor je neus weggekaapt. Er is nog steeds spanning op de arbeidsmarkt en er is een war for talent gaande – ook al vinden wij dat onzin. Maar benader jong talent snel voor geschikte vacatures en dus tijdens de zomerstop.

Geen war for talent maar wel concurrentie

Veel werkgevers en recruiters denken dat het geen zin heeft om in de zomer op zoek te gaan naar nieuwe collega’s. Maar daarom val je extra op als je dat wel doet.

Helemaal wanneer je voor september of oktober nieuwe medewerkers nodig hebt, is nu het perfecte moment om in actie te komen. Stel je werving en selectie niet uit tot iedereen weer terug is van vakantie. Dan piekt de drukte op de arbeidsmarkt namelijk weer.

Wil je de concurrentie voor zijn?

Neem dan nu je voorsprong en dan begin je in september weer op volle kracht.

Sollicitatiegesprekken in de vakantie

Vele mensen zonder schoolgaande kinderen hebben niets te maken met de zomervakantie oftewel het hoogseizoen. Op vakantie gaan buiten de dure weken is voor hen veel aantrekkelijker. Dus voor al die mensen is het juist handiger om sollicitatiegesprekken in de zomer te houden. Die zijn toch wel aan het werk.

Omdat er ook sprake is van een vakantiespreiding – oftewel de zomerstop varieert in verschillende regio’s – zijn er altijd vele mensen aan het werk in de zogenaamde vakantie. Want wanneer het voor de ene vakantie is, hoeft dat voor de andere niet zo te zijn. Dus zelfs de mensen die wel gebonden zijn aan de zomervakantie om op vakantie te gaan, zijn dat in verschillende periodes.

In september gaat iedereen weer werven – niet slim vinden wij

De zomerrust is sowieso ideaal om een paar dingen te regelen zodat het werven straks een stuk makkelijker gaat. Zoals het verbeteren van je vacatureteksten. Of zorgen dat jouw nieuwe medewerkers wel bij je willen blijven.

Je kunt straks nog zo geweldig gaan werven, maar als je je nieuwe medewerkers niet goed begeleidt,  is de kans groot dat ze zo weer weg zijn.

Monsterboard: Wist je dat 40% van de werknemers binnen een half jaar zijn baan opzegt. En dat 15% van de mensen die snel vertrekken zegt dat een slechte onboarding reden van vertrek was?

Je employer branding

Werven is niet het enige doel.

Je wil ook dat je nieuwe collega’s blijven. Daarvoor is het van wezenlijk belang om aandacht te besteden aan je employer branding. Want waarom werken potentiële nieuwe collega’s liever bij jou dan bij de concurrent?

Hier besteden wij ook altijd uitgebreid aandacht aan in ons werving- en selectieproces. Want wat heb je er nou aan als die lastige vacature eindelijk is ingevuld, maar die een aantal maanden later weer leeg staat?

Recruitment is altijd belangrijk en dus is de zomerstop juist ideaal om te werven

Dus niet alleen wanneer je een vacature hebt.

Altijd.

Recruitment krijgt bij ons geen vakantie. Wij zorgen ervoor dat de vacatures van nu in deze zomer nog worden ingevuld.

Fijne vakantie!

jouw recruitment marketing team