
Het succes van een team wordt mede bepaald door de kracht van ‘de bank’. Als er iemand van het team uitvalt of vertrekt dan is het fijn als je snel een goede vervanger kunt inzetten. Binnen de sport staat tijdens de wedstrijd de vervanger direct klaar en is het slechts een kwestie van warmlopen en het veld in. Binnen het bedrijfsleven zien we helaas nog vaak dat een vacature maanden open staat voordat een vervanger is gevonden die het team komt versterken. Waarom is dit verschil zo groot?
“Jaloers?”
Binnen de sport heb je als coach een bank met wisselspelers tot je beschikking. Op deze bank zitten spelers uit elke linie, zodat je als coach kunt reageren op verschillende situaties. Spelers die uitvallen, die worden weggestuurd of niet goed functioneren: er zit iemand op de bank die niet kan wachten tot hij mag spelen. Als je goede spelers op de bank hebt zitten dan kun je als coach tijdens de wedstrijd ingrijpen en het team versterken of de tactiek veranderen. Ik geloof dat menig manager in het bedrijfsleven jaloers is op de collega’s binnen de sport en graag de luxe van een dergelijke ‘wisselmogelijkheid’ heeft.
“Hoe lang kan een team de onderbezetting volhouden?”
Binnen het bedrijfsleven ligt dit echter iets anders, daar heb je geen betaalde krachten die zitten te wachten op het moment dat ze nodig zijn en mogen meedoen. Wat we binnen het bedrijfsleven vaak zien is dat men pas gaat zoeken naar vervanging als er iemand uit de organisatie vertrekt. Tegen de tijd dat er een mooi functieprofiel is opgesteld is de medewerker in kwestie al vertrokken en heb je te maken met een onderbezetting en een openstaande vacature. Dit kan een team vaak prima opvangen, soms maakt het zelfs wat los en zet iedereen de schouders er extra onder. De vraag is alleen hoe lang het team dit volhoudt. Hoe eerder een goede nieuwe collega is gevonden, des te beter.
“Spelers worden in kaart gebracht en hun verrichtingen en ontwikkeling worden op de voet gevolgd”
Binnen de sport is men beter voorbereid en gewend om te anticiperen op vertrek van spelers. De meeste clubs investeren in een goede jeugdopleiding om op deze manier niet alleen maar afhankelijk te zijn van instroom van buitenaf. Daarnaast hebben professionele sportclubs hun scouting goed op orde. Een aparte afdeling binnen de organisatie en een systeem waarmee zij in kaart brengen welke spelers mogelijk hun team kunnen versterken. Spelers worden op basis van positie, kwaliteiten, ervaring en persoonlijkheid in kaart gebracht en hun verrichtingen en ontwikkeling worden op de voet gevolgd. Een club die dit goed op orde heeft weet dus precies welke spelers zij kunnen benaderen op het moment dat er spelers bij de club vertrekken of wanneer zij een speler willen vervangen wiens contract niet verlengd zal worden. Binnen de sport is men dus continu aan het anticiperen, zodat men snel en goed kan reageren wanneer dit noodzakelijk is. Het bedrijfsleven, en met name degenen die verantwoordelijk zijn voor recruitment, kunnen zich door hierdoor laten inspireren.
“Via strategisch recruitment naar een eigen talentenpool”
Bij veel bedrijven is ‘de bank’ nog leeg. Elke zoektocht naar een nieuwe speler begint weer op nul. Dat kan anders. Blijf jij reageren of ga jij anticiperen? Ik geloof dat elk bedrijf gebaat is bij een ‘sterke bank’. Hiermee bedoel ik geen wisselspelers, maar een talentenpool, een selectie van professionals die in de toekomst graag bij jouw team willen horen. Mensen die je al kent en die passen bij jouw organisatie en die met hun talenten en kwaliteiten iets kunnen toevoegen aan het team. Via strategisch recruitment naar een eigen talentenpool en een sterke bank!
Wil je meer weten over onze ideeën en aanpak? Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op! Neem contact op