Sollicitatiegesprek zonder handen schudden én op 1.5 meter afstand - de Selectie

Sollicitatiegesprek zonder handen schudden én op 1.5 meter afstand

Je hebt gesolliciteerd en goed nieuws ontvangen; het bedrijf is enthousiast over je sollicitatie en wilt je graag beter leren kennen. Normaal gesproken zou je bij het bedrijf worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Door de huidige situatie gaat dat helaas op dit moment niet lukken. Grote kans dat het bedrijf nu uitnodigt voor een videosollicitatiegesprek, zodat het proces gewoon door kan gaan.

Heel fijn dat het gesprek evengoed door kan gaan, maar het is wellicht de eerste keer dat je op deze manier een sollicitatiegesprek hebt. In deze blog geven we je graag tips hoe je een videosollicitatiegesprek voorbereid en uitvoert.

Een goede voorbereiding is het halve werk

 

Test de software

Nadat je de bevestiging van je sollicitatiegesprek hebt ontvangen is het handig om te informeren welke software gebruikt wordt, zodat je dit alvast kan downloaden en ontdekken. Via de meeste software kun je een testgesprek voeren zodat je het beeld en geluid van te voren kunt uitproberen. Merk je dat er iets niet goed werkt? Geef dit dan aan bij de gesprekspartner zodat er naar een oplossing kan worden gezocht.

Kies de geschikte locatie

Tijdens het gesprek wil je liever niet dat er iemand anders door het beeld loopt of door het gesprek praat. Zoek daarom een rustige plek op, zodat jij ongestoord het videogesprek kunt voeren. Het is belangrijk dat je op een plek zit met een rustige achtergrond zodat je gesprekspartner niet afgeleid kan worden. Let er wel op dat deze rustige plek voorzien is van een goede wifi-verbinding, want niets is zo vervelend dan een haperende verbinding. Je kunt ook even een hotspot via je telefoon aanmaken, zodat je zeker weet dat de verbinding niet weg kan vallen. Daarnaast is het belangrijk dat er genoeg licht in de ruimte is zodat je zelf goed zichtbaar in beeld bent.

Kleding

Je hoeft nu de deur niet uit voor het gesprek, maar dit betekent natuurlijk niet dat je in je huispak kan blijven zitten. Zorg ervoor dat je geschikte kleding draagt tijdens het videogesprek. Je kunt bijvoorbeeld de bedrijfswebsite en social media pagina’s bestuderen om te kijken of je moet kiezen voor een formele of informele kledingstijl.

De algemene voorbereiding

Als je de bovenstaande voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om de voorbereidingen te treffen die je ook tijdens een ‘’gewoon’’ sollicitatiegesprek zou hebben gedaan; lees de vacature nogmaals door, bekijk de website, weet waarom je de baan graag wilt binnen het desbetreffende bedrijf en schrijf je vragen op papier.

Interview met voldoende ruimte er tussen

Zowel je gesprekspartner als jij houden je goed aan de voorgeschreven maatregelen. Jullie kunnen elkaar geen hand geven en 1.5 meter afstand houden is geen probleem. Je hebt de goede voorbereidingen getroffen dus helemaal klaar om het gesprek aan te gaan. Check nog wel even of je telefoon uitstaat, zo kan je niet worden afgeleid. Je kan aan het begin van gesprek best aangeven dat het voor jou de eerste keer is dat je op deze manier een sollicitatiegesprek hebt.

 

Kijk in de camera

Bij de meeste videosoftware kun je jezelf in de hoek van het scherm zien. Hierdoor kan het zijn dat je wordt afgeleid en naar jezelf gaat kijken, waardoor je gesprekspartner geen oogcontact kan maken. Om dit te voorkomen probeer je zoveel mogelijk in de camera te kijken zodat je de gesprekspartner ook daadwerkelijk aankijkt.

Stel vragen over de bedrijfscultuur

Het nadeel van een videogesprek is dat je het bedrijf niet ziet. Hierdoor kun je bijvoorbeeld geen eerste indruk opdoen van de bedrijfscultuur. Gelukkig weet jouw gesprekspartner hier alles van, probeer dan ook zo veel mogelijk vragen te stellen zodat je toch een goed idee krijgt van de cultuur.

Blijf rustig

Je zit op een rustige plek met goede wifi-verbinding en je hotspot als back-up, valt de verbinding weg… Geen paniek, dit kan uiteraard gebeuren. Je gesprekspartner gaat er vast niet van uit dat je het gesprek niet meer zag zitten, dus blijf vooral rustig en zoek de verbinding weer op. Wacht even af of je gesprekspartner het videogesprek weer oppakt en probeer anders zelf weer contact te zoeken. Hier kun je zelfs van te voren afspraken over maken, zodat je dit niet allebei tegelijk gaat proberen.

Vraag naar de vervolgstappen en dubbelcheck…

Als het gesprek ten einde loopt, geeft je gesprekspartner waarschijnlijk aan hoe de procedure verder gaat verlopen. Zo niet, dan kun je dit vragen zodat jij ook duidelijkheid hebt. Het kan zijn dat het proces, door de huidige situatie, voor je gesprekspartner nog onduidelijk is waardoor je vraag niet beantwoord kan worden. Wordt hier niet onzeker van, dit ligt zeker niet aan jou. Bedank je gesprekspartner voor de mooie oplossing en controleer, nadat jullie het gesprek hebben afgerond, wel even of de verbinding ook echt is verbroken;-)

Helemaal klaar voor je videosollicitatiegesprek? Met deze tips gaat het helemaal goed komen.

Heel veel succes gewenst!

jouw recruitment marketing team