Personeelstekort Voorbij met Goed Recruitment - de Selectie

Personeelstekort voorbij met goed recruitment

personeelstekort voorbij met goed recruitment

11 nieuwe corporate recruiters gevonden in 11 weken ondanks de schaarste. Je personeelstekort voorbij met goed recruitment? Ja dat kan echt. De chaos en puinhopen als gevolg van het gebrek aan mensen op de werkvloer worden de laatste tijd vaak als logisch gevolg genoemd van die schaarste. Maar je tekort aan personeel is geen vaststaand feit waar je niks aan kunt doen. Op 1 september staan er 11 nieuwe corporate recruiters klaar: een uitzonderlijke prestatie in de zeer schaarse markt waarin iedereen recruiters zoekt.

Personeelstekort kun je vaak oplossen met goed recruitment

Ook in deze tijd. We zeggen niet dat het makkelijk is om nu mensen te werven. Tuurlijk heb je het niet meer voor het uitkiezen en staan ze niet meer voor je in de rij. Maar het kan echt wel.

Over de personeelstekorten in 2021 schreven we eerder al: tekort aan goed personeel – bestaat dat eigenlijk wel? Zijn de cijfers wel een juiste afspiegeling van het probleem? Want die cijfers geven lang niet altijd het echte verhaal.

We hebben geen actie ondernomen

Toegegeven: bij kleine bedrijfjes of winkels is het extra lastig. Personeel dat niet blijft of personeel dat niet komt. Alleen het ergens online plaatsen van een vacature of een briefje op de deur is niet meer toereikend. Maar ook de grote ondernemingen hebben last van de schaarste aan personeel.

De NS hebben te kampen met diensten die uitvallen: op een aantal trajecten rijden minder treinen vanwege een tekort aan beschikbaar personeel. En op Schiphol vallen er vluchten uit vanwege het personeelstekort.

De vergrijzing en ontgroening op de arbeidsmarkt waren al jaren voorspeld. Maar we hebben geen actie ondernomen. De organisatie van het werk en de indeling van functies lieten we voor wat het is. Plannen van de regering voor bijvoorbeeld verduurzaming en het werven van leraren zijn niet uit te voeren zonder genoeg budget daarvoor.

Veel talent blijft onbenut

De schaarste is een complex geheel waar geen kant en klare oplossing voor mogelijk is. Er zal een hoop moeten veranderen op meerdere gebieden. Een van de factoren factor is bijvoorbeeld het onbenutte arbeidspotentieel waar niets mee gebeurt.

De discriminatie bij sollicitaties op basis van naam of geslacht of leeftijd of afkomst. De 55-plussers die ondanks de krapte niet aan de bak komen. Salarissen die niet in verhouding staan met de verantwoordelijkheid en zwaarte van het werk, waardoor geschikte mensen afhaken en iets anders gaan doen. Er wordt vaak niet verder gekeken dan een cv.

Veel talent blijft onbenut.

Professioneel recruitment voor je personeelstekort

Toch is personeelstekort echt wel te verminderen of zelfs op te lossen met goed recruitment.

Er zijn enorm veel verschillende recruiters. Goede recruiters kennen zowel de klant als de werkzoekende als hun broekzak. Die verdiepen zich helemaal in de betreffende doelgroep. Zodat ze het juiste talent aantrekken en dat weten te verbinden en te behouden.

Wat is hun achtergrond? Waardoor worden die mensen gedreven? Wat zijn gemeenschappelijke interesses? Bij welke bedrijven werken ze? Waar en hoe oriënteren ze zich op nieuw werk? Welke benadering werkt het beste?

Geen uitzendbureau dus – dan loopt je personeel vaak alsnog weer weg

Een uitzendbureau of aanverwante onderneming is niet wat we bedoelen met professioneel recruitment om je personeelstekort op te lossen. Want voor personeel vinden langs die weg betaal je de hoofdprijs en loopt het vaak daarna alsnog weer weg, omdat de match te snel en te ondoordacht is gemaakt.

Wij zijn wél recruiters en tóch anders.

Wij helpen jou om de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen. En te houden. Een groot verschil met de commerciële partijen die veel geld vragen voor een snelle oppervlakkige match. We vinden personeel voor jou en tegelijkertijd willen we niet op één hoop gegooid worden met de rest. Want er is wel degelijk een groot verschil in de manier waarop we dat doen en hoe effectief we erin zijn.

De recruiter van de toekomst

Gemiddeld genomen zijn recruiters veel te reactief. De meeste zijn groot geworden in een tijd dat het altijd wel lukte open plekken te vullen. Los van het feit dat wij dat bij De Selectie sowieso structureel anders doen en preventief en duurzaam te werk gaan – die manier werkt in deze tijd niet meer.

Recruiters zullen moeten veranderen. Ze zullen het werk meer analytisch moeten gaan bekijken en ze zullen meer naar voren moeten durven kijken. Veel recruiters kijken nog steeds alleen maar naar cv en naar vacatures voor vaste mensen en 40 uur per week. Het is veel belangrijker te gaan kijken naar vaardigheden en naar de persoon zelf.

Ook doelgroepkennis en kennis van de behoefte van de organisatie op korte en lange termijn is belangrijk om succesvol te zijn als recruiter. Een Ajax heeft ook altijd een opvolger klaar staan voordat er iemand vertrekt. Een goede planning en preventief te werk gaan is ook waar het om gaat in goed recruitment.

Bedrijven met goed opgeleide recruiters hebben minder of zelfs geen wervingsproblemen

Goed recruitment is een noodzaak voor je personeelstekort. Dus opgeleide recruiters zijn een noodzaak voor je personeelstekort. Je gaat je probleem niet meer oplossen met een vacature op Indeed. Het gaat erom je aanpak in de zoektocht naar personeel serieus te nemen en beter te organiseren.

Veel recruiters geven ook vooral anderen de schuld van de krapte. Of het zou liggen aan de economie in het algemeen. Maar een recruiter moet ook zelf in de spiegel durven kijken.

De Selectie Recruitment Academy en andere skills

Dat is waar wij bij De Selectie juist allang achter zijn: als goede recruiter heb je gewoon andere skills nodig dan vroeger om in de veranderende markt succesvol te kunnen zijn. Je moet meer verstand hebben van technologie en data-analyse. Meer inzetten op marketing en branding. Snappen dat niet iedere werknemer in vaste dienst wil zijn.

En daarbij is het nu ook extreem lastig om überhaubt aan recruiters te komen. Ook het recruitment zelf kent personeelstekort. Op dit moment zijn er voor elke recruiter 13 banen beschikbaar – of meer. Recruiters blijven op dit moment meer dan gemiddeld op hun plek zitten.

Daarom leiden wij de beste corporate recruiters op en zorgen we ervoor dat een recruitment carrière bij De Selectie Recruitment Academy  onderscheidend is op alle vlakken.

Het lukt nog steeds om goede mensen aan je te binden als je de juiste dingen doet

Het doel: in 11 weken tijd 11 recruiters aannemen. En dat is gelukt. Als je de juiste dingen doet dan lukt het nog steeds om goede mensen aan je te binden. Bij De Selectie Recruitment Academy staan vanaf 1 september 11 corporate recruiters klaar die bij jou kunnen beginnen.

De opleiding bij De Selectie Recruitment Academy is uniek in positieve zin. Want we willen alleen de juiste mensen aantrekken. Ons programma is zeer uitgebreid en we doen bijvoorbeeld een ijsbad training – omdat wij alleen ultieme recruiters opleiden. Mensen met hart voor de zaak.

Het verschil tussen recruiters en de beste recruiters zit hem in persoonlijkheid, mentaliteit en vitaliteit.

Samen werken en samen werven: gebruik de schaarste niet als excuus

Wij leveren alleen de beste corporate recruiters. Met RPO nemen wij het volledige recruitment proces van je over. En ja – wervingsactiviteiten uitbesteden is nog niet zo normaal of vanzelfsprekend in Nederland. En dat is jammer, omdat het outsourcen van recruitment juist in de krappe arbeidsmarkt zoveel voordelen heeft.

Wij leveren recruitment process outsourcing als een service – want met een goede service trek je de rally naar je toe. Dat is waarom wij samen sterker worden en samen winnen. Want wij werken samen. Dat is onze kracht.

Dus stop met het personeelstekort overal de schuld van te geven. Want er zijn genoeg mensen beschikbaar. Je moet ze alleen wel weten te vinden en ze aan je weten te binden.

En dat kunnen wij.

jouw recruitment marketing team