Nooit meer een vacature: Een trilogie (3) - de Selectie

Nooit meer een vacature: Een trilogie (3)

“Van vacature naar een eigen talentpool”

Elk bedrijf een eigen talentpool met daarin mensen die bij de organisatie passen en mogelijk interesse hebben om daar te komen werken, op de korte of lange termijn. Hoe je daar komt? Wij nemen je graag mee op onze route. Inmiddels zijn wij aangekomen bij het laatste stuk, de laatste stap richting ons eindstation: een eigen talentpool.

“Een Talentpool? Employer Branding? Dat is niks voor ons hoor, dat gaat veel te ver voor onze organisatie. Wij hebben gewoon af en toe een vacature die moet worden ingevuld, verder niet al te veel poespas.” Wij horen dit vaak, met name bij het MKB. Wat doe je dan als club die roept “nooit meer een vacature!”? Met een klantgerichte denkwijze en hier en daar wat omdenken hebben wij met De Selectie een mooie route uitgestippeld naar de wat ons betreft ideale situatie: elk bedrijf een eigen talentpool!

Deel 3 – De kracht van een eigen talentpool

Groei? Vervanging? Geen paniek. Je hebt namelijk geïnvesteerd in jouw talentpool. In deze talentpool zitten mensen met wie je al eens hebt kennisgemaakt, mensen die interesse hebben getoond in jouw bedrijf en die hier graag zouden werken. Misschien nu wel. Misschien over een paar jaar. Deze mensen passen bij jouw bedrijf, ze passen binnen de cultuur en hebben een relevante achtergrond. Ze zijn namelijk met jou in contact gekomen na een doelgroepgerichte wervingscampagne of kandidaat-event. Gelukkig onderhoud je het contact met deze mensen en is het een kleine moeite om binnen jouw talentpool de positie te delen die binnenkort beschikbaar komt. Grote kans dat je deze vacature invult voordat hij echt ontstaat. Je kunt bijna de hele procedure overslaan, snel en zonder bijkomende kosten. Hoe fijn is dat?

Hoe bouw je zo’n talentpool?

In deel 1 en 2 hebben we verteld hoe je van traditioneel vacatures plaatsen de beweging maakt naar job branding en employer branding. Met deze activiteiten ben je al doelgroepgericht zichtbaar geweest en zijn hier reacties op gekomen. Directe sollicitaties, likes, reacties. Misschien heb je wel een event of open dag georganiseerd waar geïnteresseerden op af zijn gekomen. Er zijn dus verschillende momenten geweest waarop je online of live in contact bent geweest met mensen die interesse hebben getoond in jouw bedrijf. Dit vormt de basis voor jouw talentpool. Nog niet overtuigd? Simon Loos heeft een zeer succesvolle werving en employer branding campagne achter de rug en Jumbo heeft een event georganiseerd waarmee zij in 1 dag een talentpool met filiaalmanagers hebben gevuld. Twee prachtige voorbeelden die laten zien dat het anders kan en dat het werkt.

Goed onderhoud is goud

Een talentpool is dus geen verzameling mensen die geen werk hebben en zitten te wachten op een plekje bij jouw bedrijf. Het is een mix van actief en latent werkzoekenden die kunnen passen bij jouw organisatie en waar je contact mee onderhoudt. Het is net als bij klanten. Je weet je nooit precies wanneer ze iets bij jou willen kopen, je houdt contact zodat ze aan jou denken wanneer dit het geval is. Zo werkt het ook bij potentiële nieuwe werknemers. Hou contact, wanneer ze toe zijn aan een nieuwe stap of wanneer jij versterking zoekt dan is het belangrijk om bij elkaar in de lucht te komen.

Doe je best, werknemers zijn je meest waardevolle bezit!

“Maar hier heb ik helemaal geen tijd voor, wie gaat dit allemaal doen?!” Inderdaad, arbeidsmarktcommunicatie vraagt een investering in zowel tijd als geld. Wij vinden dit een zeer waardevolle en noodzakelijk investering. Richard Branson zegt niet voor niets dat medewerkers belangrijker zijn dan klanten. “Je werknemers zijn je meest waardevolle bezit; gelukkige werknemers zorgen voor gelukkige klanten.” Investeer dus in jouw werknemers. Hoe blijf je in de toekomst al jouw klanten bedienen als je de juiste mensen niet (meer) kunt vinden? Met de toenemende uitdagingen op de arbeidsmarkt adviseren wij bedrijven om de knop om te zetten. Investeer in arbeidsmarktcommunicatie, medewerkers tevredenheid en het opleiden van mensen. Denk vooruit. Wees proactief, zichtbaar en creatief: doe je best. Dat wordt namelijk enorm gewaardeerd.

Nooit meer een vacature!

Wil je een keer sparren om te zien hoe jouw organisatie hier mee om kan gaan? Wij zetten graag onze kennis in om ook jouw organisatie verder te helpen. Van vacature naar job branding en via employer branding naar een eigen talentpool. Nooit meer een vacature!

jouw recruitment marketing team