Nooit meer een vacature: Een trilogie (2) - de Selectie

Nooit meer een vacature: Een trilogie (2)

‘Van vacature naar een eigen talentpool’

“Een Talentpool? Employer branding? Dat is niks voor ons hoor, dat gaat veel te ver voor onze organisatie. Wij hebben gewoon af en toe een vacature die moet worden ingevuld, verder niet al te veel poespas.” Wij horen dit vaak, met name bij het MKB. Wat doe je dan als club die roept “nooit meer een vacature!”? Met een klantgerichte denkwijze en hier en daar wat omdenken hebben wij met De Selectie een mooie route uitgestippeld naar de wat ons betreft ideale situatie: Elke bedrijf een eigen talentpool met daarin mensen die bij de organisatie passen en mogelijk interesse hebben om daar te komen werken, op de korte of lange termijn. Hoe je daar komt? Wij nemen je graag mee op onze route. Vorige week in deel 1 hebben we verteld hoe je de allereerste stap zet. En de eerste stap is de lastigste, we zijn inmiddels op gang gekomen en gaan door met de volgende stap.

Deel 2 – Van ‘job branding’ naar ‘employer branding’.

 

‘Ga geen verstoppertje spelen tot de volgende vacature’

“Zo. Vacature ingevuld, dat was dat! Bedankt voor jullie hulp, leuk om de werving een keer op deze manier te doen. En zeker geslaagd, we bellen jullie weer als er een nieuwe vacature is!” Dit horen wij regelmatig na een succesvolle campagne en een eerste kennismaking van een klant met job branding. Maar wij willen niet pas weer gebeld worden bij de volgende vacature, dan zijn we weer te laat! Job branding is een goede eerste stap maar het is een gemiste kans wanneer je als bedrijf verstoppertje gaat spelen tot er weer nood aan de man is. Job branding heeft ervoor gezorgd dat je met de laatste vacature goed zichtbaar bent geweest bij jouw doelgroep. Nu is het tijd om zichtbaar te blijven. Je hebt geïnvesteerd in het in kaart brengen van deze doelgroep en weet nu hoe je hen kunt bereiken. Er ligt een prachtige basis om op door te bouwen. Je hebt jouw doelgroep op de radar, nu is het van belang dat jij bij hen op de radar blijft.

‘Jouw bedrijf als aantrekkelijke werkgever’

Goede employer branding zorgt ervoor dat je als werkgever aantrekkelijk bent voor nieuwe werknemers. Maar wat is employer branding nou precies – en wat kun je er mee als werkgever? Is dit iets voor de grote bedrijven of kun je hier als middelgroot of klein bedrijf ook iets mee? Ja natuurlijk!

Laten we even beginnen met de definitie van employer branding: ‘De reputatie van een bedrijf als werkgever. Het imago van een organisatie als ‘goede werkgever’ staat hierbij centraal.’Het doel van employer branding is om talent aan je bedrijf te koppelen, betrokkenheid te creëren bij je huidige medewerkers en jouw bedrijf als aantrekkelijke werkgever op de kaart te zetten. Hierbij kunnen we twee doelgroepen onderscheiden:

1) De huidige medewerkers
2) De toekomstige medewerkers

 

Hoe bereik en activeer je deze twee doelgroepen?

‘Gebruik hun verhalen en hun netwerk, dit is echt’

Het is belangrijk voor een organisatie om tevreden medewerkers te hebben, omdat deze een ambassadeursfunctie vervullen en helpen om potentiële nieuwe medewerkers aan te trekken. Toekomstige talentvolle medewerkers kiezen sneller voor jouw organisatie wanneer jouw huidige medewerkers tevreden zijn. Gebruik hun verhalen en hun netwerk, dit is ‘echt’ en is vele malen krachtiger dan een marketing trucje.

‘Een voorsprong om talent binnen te halen’

Employer branding is geen doel op zich, want uiteindelijk gaat het om het aantrekken van nieuwe medewerkers. Een bekend en positief werkgeversmerk draagt hier natuurlijk wel flink aan bij. Als je niet zichtbaar en vindbaar bent, hoe gaan mensen jouw bedrijf dan vinden? Het blijkt dat kandidaten eerder reageren op een vacature bij een bedrijf dat reeds bij hen bekend is en waar zij een goed gevoel bij hebben. Het is om die reden dan ook goed om onderscheid te maken tussen identiteit en imago. Jouw identiteit is wie jij met jouw bedrijf wil zijn; jouw imago is hoe de arbeidsmarkt jou ervaart. De arbeidsmarkt bepaalt dus hoe sterk je werkgeversmerk is. Aangezien wij altijd doelgroepgericht werven, is het alleen maar van belang hoe jouw doelgroep over jouw werkgeversmerk denkt. Door het ontwikkelen, onderhouden en uitbouwen van een sterk werkgeversmerk, neem je een voorsprong om talent binnen te halen. Employer branding is dus belangrijk voor elk bedrijf en op elk moment.

We zijn er bijna. Inmiddels hebben wij je meegenomen op de weg van traditioneel en vacatures invullen naar job branding en employer branding. Van een reactieve en geforceerde manier van werken en werven onder tijdsdruk, naar een meer ontspannen werkwijze waarin je als bedrijf anticipeert op wat komen gaat. Klinkt goed toch?! In het volgende en laatste deel vertellen we meer over de belangrijke laatste stap richting een eigen talentpool.

jouw recruitment marketing team