Nieuwe Baan na de Vakantie: is het Tijd voor iets Anders? - de Selectie

Nieuwe baan na de vakantie: is het tijd voor iets anders?

nieuwe baan na vakantie

 

In relax modus overwegen veel mensen ander werk. Wil je niet meer terug? In je hangmat, op je badlaken, in je ligbedje of lekkere stoel wordt dit soms pijnlijk duidelijk. Een nieuwe baan na de vakantie? Je bent niet de enige. Of heb je juist personeel nodig na de vakantie? Voor werkgevers is het van het uiterste belang om in de vakantieperiode zichtbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Veel mensen overwegen een nieuwe baan na de vakantie

Vakanties kunnen tot nadenken stemmen en soms zelfs levensveranderend zijn. Als we uit onze gebruikelijke banen en routines komen, krijgen we een ander perspectief.

Na de zomervakantie besluiten veel mensen dat het roer om moet. Pas als ze tijd hebben om rustig na te denken over hun dagelijks leven, realiseren ze zich, dat ze het eigenlijk helemaal niet naar hun zin hebben op hun werk. Ze bedenken dat het anders moet.

En vaak willen ze zelfs iets anders gaan doen.

Dus wat gaan al die ontevreden werknemers doen?

Op vacaturesites kijken. Na de zomervakantie worden vacaturesites een stuk vaker bezocht dan op andere momenten. Ook coaches krijgen het drukker.

Veel mensen die naar vacatures kijken, zijn nog niet echt op zoek naar een andere baan. Ze checken hun gevoel. Doe jij dat ook? Als je bij geen enkele vacature zin krijgt om te solliciteren, zit je misschien nog op de goede plek. Maar als er een vacature voorbij komt die je echt heel leuk lijkt, dan mag je je eens achter je oren gaan krabben.

Geen zin meer in

Door de vakantie komen velen erachter dat ze het dagelijks leven helemaal niet zo leuk vinden.

Geen energie meer voor.

Gewoon een poosje niks doen.

De post-vakantie blues

Voor dit gevoel bestaat een naam. De post-vakantie blues. Er wordt ook gesproken over post-vakantie stress of een post-vakantie depressie. Het kan dus zelfs gebeuren dat je te maken hebt met een aanhoudend gevoel van verdriet sinds je weer thuis bent.

Een post-vakantie blues maakt je duidelijk dat de cyclus van het jaar – school, werk, vakantie – alweer rond is en dat je dit moeilijk kan stoppen of vermijden.

Dit wordt versterkt als je het niet naar je zin hebt op je werk of in je dagelijkse manier van leven.

Een ander leven of gewoon een andere baan na de vakantie

De blues na de vakantie is echt. Maar als je aandacht besteedt aan wat de oorzaak ervan is, kun je ervan herstellen. Misschien kun je je leven opnieuw uitvinden.

Over het algemeen zijn vakanties goed voor je mentale gezondheid. Vakanties helpen ons meestal ontspannen en meer in het heden te zijn. Onze geest vertraagt en keert meer naar binnen. Vakanties verminderen stress en vergroten je gevoel van welzijn.

Terug van vakantie verdampt je geluk

Maar het geluk dat je vaak op vakantie voelt, duurt voor de meeste mensen niet lang. Wanneer de vakantie voorbij is, keren de meeste  mensen binnen een paar dagen terug naar hun basisniveau van geluk. Of dus zelfs lager dan dat.

Dit betekent overigens niet dat vakanties dus onzin zijn of verspilling van geld en tijd. Je hebt het nodig om regelmatig te ontspannen.

Je perspectief verandert

Vakanties kunnen tot nadenken stemmen. Als we uit onze gebruikelijke banen en routines komen, krijgen we een ander perspectief.

Als je merkt dat je nadenkt over je doelen, je relaties, je rol of je kwaliteit van leven, kan dit een goed moment zijn om een ​​paar kleine stappen te zetten in de richting van het leven dat je wilt opbouwen.

Die gevoelens waren er eerder ook al

Maar toen kon je ze nog onder de oppervlakte houden in alle drukte van het dagelijks leven. Of je negeerde ze. Maar in rust of wanneer je tijd hebt voor jezelf, weet je dat het anders moet.

Veel mensen willen na hun vakantie een nieuwe baan

In de zomer is het tijd voor ontspanning en verandering van omgeving. Doordat de werksleur weg is, kun je even afstand nemen van alles. Je bent niet de enige die na een vakantie op zoek gaat naar een andere baan. Er is meer in het leven dan alleen maar werken.

Vakantie is de beste tijd om personeel te werven en te behouden of een baan te zoeken

Opvallend genoeg zien we juist dat veel bedrijven in de vakanties vrijwel tot stilstand komen. Het idee is dan vaak om maar even niet te werven, omdat er toch nergens iets gebeurt of niemand bereikbaar is. Maar als je na de zomer met nieuwe mensen wil beginnen, start dan vooral in de vakantie daarmee. Want de zomerstop is juist ideaal om personeel te werven.

We hebben grote vakantiespreiding

In Nederland is nooit iedereen tegelijkertijd op vakantie. Sommige dingen duren misschien iets langer en sommige mensen zijn moeilijker te bereiken, maar het aantal beschikbare kandidaten vermindert nauwelijks. En dat geldt zeker voor de jongere werkende mensen, die zelden in juli of augustus op vakantie gaan.

Even minder concurrentie

De zomerstop creëert kansen voor bedrijven die juist nú werven. Zij kunnen namelijk het verschil maken, omdat er even iets minder concurrentie is van anderen. Bedrijven die nu werk maken van hun zoektocht naar talent, hebben een voorsprong op organisaties die pas na de zomermaanden weer tot actie overgaan.

Huidig personeel behouden in de vakantie

De zomermaanden zijn trouwens niet alleen een goed moment om nieuw personeel te werven. De zomer biedt ook volop kansen om je huidige personeel te behouden.

Want die ontevreden werknemers waar je als bedrijf naar op zoek wil, zitten misschien ook wel tussen je huidige personeel.

Liggen je werknemers in de evaluatiestand in een hangmatje? Zorg ervoor dat ze bij je willen blijven. Talent werven is belangrijk, maar talent behouden is nog belangrijker. Ben jij een aantrekkelijke werkgever?

Even ontspannen

Wacht niet tot na de zomer met werven, maar begin er nu mee. Een nieuwe baan na de vakantie? Grijp nu je kans.

Blijf zichtbaar op de arbeidsmarkt. Altijd.

Maar neem zelf natuurlijk ook eerst de tijd om even te ontspannen.

jouw recruitment marketing team