Uitzonderlijk Basketbal Talent 13-jarige Buruk - de Selectie

Uitzonderlijk basketbal talent 13-jarige Buruk

uitzonderlijk basketbal talent

Buruk Zeru Kesete ontpopt zich binnen een jaar tot een uitzonderlijk basketbal talent en staat nu al internationaal op de radar. Hij is dit jaar enorm opgevallen en blijkt echt een uitblinker te zijn. Robert Sedney – trainer van Tower Jumpers – ontdekte de uit Eritrea gevluchte Buruk bij hem op de hoek. Maar zelfs zeldzaam talent is niet genoeg.

Een gazelle in het veld en internationaal op de radar

‘Heel vet. Ik heb veel kinderen gecoacht maar Buruk is absoluut één van de grotere talenten. Hij beschikt over een grotere beweeglijkheid en zijn lengte is opvallend. Hij is een gazelle in het veld.’

Robert Sedney – trainer Tower Jumpers en director Nomilk2day Headhunters

Hij viel al binnen korte tijd op binnen z’n team. Buruk is nu 1.86 m en 13 jaar – voor zijn leeftijd een opvallende lengte. Maar de combinatie met zijn geweldige talent maakt dat hij zelfs opvalt in het buitenland.

Op ’t veld gaat ie slopen – een exceptioneel talent

‘Het is een wijze jongen voor zijn leeftijd. En er zit intelligentie in dat ‘ventje’. Buiten het basketbalveld is hij heel rustig. Maar op ’t veld gaat ie slopen.’

In Zwolle zijn ze natuurlijk super blij met hem. Maar het Nederlands team heeft hem in de smiezen. En zelfs Italië en Spanje hebben interesse in dit exceptioneel talent.

Uitzonderlijk basketbal talent door internationale scouts opgepikt

Er zijn er maar weinig in Nederland die opgepikt worden door internationale scouts. Dat gebeurt echt niet elke dag. Hij speelt nu in de eredivisie – het hoogste landelijke niveau in de jeugd. Maar er is nog iets dat hem bijzonder maakt.

Vorig jaar kreeg Buruk de kans om serieus op niveau te gaan basketballen op de Basketball Academy Zwolle. Een unieke kans om sport te combineren met opleiding en klaargestoomd te worden voor een carrière als topsporter.

Dankzij een heleboel sponsors kon Buruk naar de Basketball Academy

Dankzij een crowdfundplatform Talentboek van Yvonne van Gennip werd Buruk geholpen. Yvonne van Gennip is het boegbeeld van die organisatie die arme kinderen in staat kan stellen om topsport te bedrijven.

De Selectie maakte een film over én voor Buruk om hem extra in de aandacht te zetten – Trust the Process. Er werd 10.000 euro opgehaald met behulp van De Selectie, vele kleine individuele privé sponsors en een aantal grotere sponsoren. Buruk heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt.

Hij heeft dankzij dit bedrag het afgelopen jaar zijn talent kunnen benutten en kon ermee naar de Basketball Academy.

‘Het is zeker tof dat we dit met z’n allen hebben waargemaakt. Buruk is een uitzonderlijk talent. En die jongen heeft de kans die hij kreeg om daar serieus werk van te maken ook volledig aangegrepen.’

Hoe haal je de top als kind?

Buruk doet aan topsport maar het levert niks op. Het kost nu alleen nog maar bergen geld en dat heeft hij niet. Zijn gezin kan ook de kosten bij lange na niet betalen. Naar Zwolle gaan en daar de topsport combineren met een opleiding kost alleen al voor het reizen met de trein meer dan 4800 euro per jaar. Dan nog bijvoorbeeld contributie, schoenen en kleding. Maar er komt nog veel meer bij kijken.

Het is hard nodig dat Buruk hierin de ondersteuning blijft krijgen zodat hij de top kan behalen.

Charlon Kloof helpt uitzonderlijk basketbal talent Buruk

Charlon Kloof is een bekende basketballer die internationaal voor Nederland uitkomt. Hij heeft zich een beetje ontfermd over Buruk.

De Nederlandse topbasketballer gaf vorig jaar een speciale training aan de jeugdspelers van de basketbalvereniging Tower Jumpers, waar Buruk werd ontdekt. Tower Jumpers was toen ook op zoek naar sponsors om het mogelijk te kunnen maken dat de Barneveldse jongen deel kon gaan uitmaken van de Basketball Academy in Zwolle.

Met het talent en doorzettingsvermogen van Buruk zit het wel goed. Er zijn ook genoeg mensen die hem kunnen helpen en begeleiden. Maar de grootste uitdaging zijn de kosten. Help jij ook Buruk te sponsoren zodat hij zijn droom kan waarmaken?

Buruk vertelt zelf: Heel erg bedankt iedereen

‘Vorig jaar heb ik de kans gekregen te gaan basketballen in de Basketball Academy in Zwolle. Dankzij de crowdfunding van Talentboek hebben we geld verzameld om de kosten te dekken.’

‘Ik ben heel erg dankbaar dat De Selectie mij aandacht heeft gegeven door een filmpje te maken dat heel vaak werd bekeken. Dat was heel erg fijn.’

‘Afgelopen jaar heb ik heel veel plezier gehad op de Basketball Academy. Ik speel nu in twee teams: in U14 en U16 eredivisie team. Dat is heel erg leerzaam en geeft mij heel veel ervaring. Nogmaals heel erg bedankt aan iedereen.’

Buruk Zeru Kesete

Basketball Academy Zwolle

Zwolle kreeg in 2011 als tweede stad in Nederland een NBB Basketball Academy: een opleiding voor basketbaltalenten met het keurmerk van de Nederlandse Basketball Bond. In 2017 is NBB Basketball Academy Zwolle – BAZ – als één van de vier geaccrediteerde Basketball Academies benoemd.

De NBB Basketball Academy Zwolle werkt nauw samen met het Centre for Sports & Education – CSE – en de Landstede Hammers. Het CSE is een unieke school voor talentvolle sporters op alle mogelijke onderwijsniveaus. Door de samenwerking kan een voltijds trainingsprogramma worden aangeboden.

Niet iedereen krijgt dezelfde kansen

En toch geloven we vaak dat we krijgen wat we willen, als we maar hard ons best doen. Maar heeft iedereen dezelfde kansen – nee. Als je er een wiskundige kansverdeling op loslaat, natuurlijk wel. Maar dan is het ook maar net hoe je het bekijkt. Want als je dobbelsteen je bij je geboorte een één uitdeelt, heb je daarna gewoon pech.

Buruk Zeru Kesete werd geboren in Eritrea en is gevlucht met zijn gezin. Hier in Nederland krijgt hij dus een kans om internationaal door te breken en een echte carrière als topsporter tegemoet te gaan.

Topsport in Nederland, Spanje of Italië – of weer op het pleintje achter?

Robert Sedney vertelt vol trots en enthousiasme over Buruk. Die combineert dus sinds vorig jaar topsport met een opleiding. Alle hulp en sponsors bij elkaar zorgden voor veel aandacht voor dit jonge talent en maakten dit mogelijk. Hij valt nu al op bij internationale scouts.

‘Er is nog veel geld nodig. Nu is het moment om opnieuw de aandacht aan Buruk te geven en gas te geven.’

Help je mee gasgeven zodat Buruk kan blijven knallen?

Support Buruk

via Robert Sedney robert@nomilk2day.nl

jouw recruitment marketing team