Recruiters ga NIET hamsteren! - de Selectie

Recruiters ga NIET hamsteren!

In Nederland is het hamstergedrag begonnen sinds premier Mark Rutte op donderdag 12 maart nieuwe maatregelen afkondigde om het coronavirus binnen de perken te houden. Steeds meer supermarkten vertonen lege plekken. Hoe verwonderlijk, hinderlijk en of asociaal wij het hamstergedrag ook vinden, ik denk dat wij hier ook iets positiefs uit kunnen halen. Hamsteren is namelijk gebaseerd op vooruitdenken en is een strategische handeling. Er is nu nog een overvloed, maar de mensen die aan het hamsteren zijn anticiperen op hun angst voor schaarste. En schaarste aan kandidaten is iets waar wij als recruitmentspecialisten natuurlijk regelmatig mee te maken hebben op de arbeidsmarkt.

Paniek en schaarste leiden tot woekerprijzen

Het is niet duidelijk hoe lang deze situatie gaat duren. Eén ding is zeker: er komt een moment dat we weer door kunnen en mensen nodig hebben. Hoe de markt er dan uitziet weet niemand, ik niet in ieder geval. Zit half Nederland zonder werk of blijven sommige branches nog steeds kampen met een te kort aan personeel? Ben je dan weer overgeleverd aan de commerciële bureaus die jou via de mail de ene na de andere ‘top-kandidaat’ aanbieden en hier een woekerprijs voor vragen? Dit is niet nodig! Wat de situatie ook gaat zijn, ik weet zeker dat door nu vooruit te denken, je een enorme voorsprong kunt nemen op de arbeidsmarkt.

Hamsteren is vooruitdenken. Ga voor pole position.

Volgens David A. Savage, hoogleraar gedragseconomie aan de University of Newcastle (VK), is het idee achter hamsteren volkomen logisch. ‘Jezelf voorbereiden op een periode van isolatie zit ingebakken in ons overlevingsmechanisme’, schrijft hij op de website The Conversation.

Mensen denken vooruit in tijden van nood. Vroeger betekende dat genoeg besjes verzamelen, in de moderne tijd betekent dat je slag slaan in de supermarkt. Daarnaast speelt kuddegedrag volgens Savage een grote rol: hamsteren omdat de ander het doet. Ik hoop van harte dat alle corporate recruiters, ondernemers en mensen die verantwoordelijk zijn voor de instroom van nieuwe medewerkers ook dit kuddegedrag gaan vertonen. Het lijkt alsof wij nu in een tijdelijke ‘vacature-lock-down’ zitten, maar als je deze periode slim te werk gaat, sta jij straks op pole position als we weer van start gaan.

Hamster-tips voor recruiters en ondernemers

Vraag je een recruiter om te gaan hamsteren en komt diegene terug met een winkelwagen vol toiletpapier? Dan is het hoog tijd voor een cursus strategisch recruitment. Natuurlijk is het logisch dat je op dit moment even pas op plaats maakt en rustig de tijd neemt om jouw situatie te analyseren. Je zal actie moeten ondernemen om zo goed als je kunt met de actualiteit om te gaan. Daarna is het tijd voor strategische acties. Wat kun je bijvoorbeeld doen?

  • Hou belangrijke vacatures open, ook al kun je nu geen mensen aannemen. Wanneer goede kandidaten reageren dan kun je het contact met hen opnemen en onderhouden tot het licht weer op groen staat.
  • Blijf zichtbaar bij jouw doelgroep. Dit is het moment waarop jij kunt opvallen, zonder de strijd aan te hoeven gaan met al die andere bedrijven die dezelfde mensen nodig hebben als jij. Laat van je horen, laat je zien op de arbeidsmarkt. Bovendien is het ook wel prettig om af en toe wat anders te zien en te lezen dan berichten over social distancing.
  • Heb je tijd over nu je niet druk bent met het begeleiden van procedures en voeren van gesprekken? Neem de tijd om jouw doelgroep eens goed in kaart te brengen en investeer in het opbouwen van een eigen talentpool. Dit is straks goud waard, geloof mij!

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Leuk zo’n blog met tips en adviezen. Helaas lijkt het erop dat op dit moment niet iedereen alle adviezen even serieus neemt. Daarom voor al deze personen mijn advies: ga NIET hamsteren, kijk als recruiter vooral NIET te ver vooruit en hou je zeker NIET bezig met het opbouwen van een talentpool.

Hou rekening met jouw omgeving, blijf gezond en denk positief!

Michiel

(bron artikel Quest)

jouw recruitment marketing team