Opleiden op de Werkplek - Recuitment Opleiding On The Job - de Selectie

Opleiden op de werkplek: recruitment opleiding on the job

opleiden op de werkplek

Opleiden op de werkplek is nodig in je zoektocht naar schaars personeel. De Selectie is nu zelf op zoek naar een zeer schaarse doelgroep: recruiters. Dus bieden wij een recruitment opleiding on the job – practise what you preach.

Investeren in het scholen van mensen – op de werkplek zelf kun je je personeel het beste opleiden

Wanneer een klant van De Selectie actief is in een markt waarin personeel schaars is, adviseren wij altijd om ook – naast werving en communicatie – te investeren in het opleiden van mensen. Anders blijf je het probleem verschuiven.

Nu zijn wij opeens zelf op zoek in een zeer schaarse doelgroep: recruiters. Hoogste tijd dus om zelf een opleiding te starten.

Wil je meer weten over deze opleiding on the job tot corporate recruiter? Kijk bij werken bij De Selectie en meld je aan.

Opleiden op de werkplek is zo belangrijk

Juist omdat er zo’n personeelsgebrek is. Om dit probleem op te lossen, zijn er verschillende maatregelen nodig, maar de belangrijkste is misschien toch wel het oog hebben voor het talent van werknemers.

Voor echte maatschappelijke verandering is er aandacht nodig voor de ontwikkeling van medewerkers op de werkvloer. En daarbij natuurlijk het opleiden van nieuwe werknemers door oog te hebben voor hun talent en vaardigheden, in plaats van door potentiële nieuwe werknemers af te serveren omdat ze de verkeerde opleiding hebben.

Moeilijk vervulbare vacatures

Het grote aantal moeilijk vervulbare vacatures wordt veelal veroorzaakt door een tekort aan vakmensen. Vacatures die niet makkelijk door iemand kunnen worden ingevuld zonder de juiste kennis en diploma’s.

Belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen worden belemmerd door die moeilijk vervulbare vacatures. Er zijn grote tekorten in de gezondheidszorg, het onderwijs en de techniek.

Gewenste vooruitgang wordt tegengehouden

De energietransitie en de technologische vooruitgang komen in het gevaar zonder de juiste vakmensen. Cruciale en onmisbare voorzieningen zoals de zorg, het onderwijs en de veiligheid zijn onder de maat.

Hierdoor is de basis al niet goed genoeg om al die gewenste vooruitgang in de toekomst te kunnen waarborgen.

Niks nieuws

Die problemen zijn er niet voor het eerst. Er zijn ook al vele oplossingen aangedragen. Maar niks werkt. Niet genoeg in ieder geval. Omdat het probleem aan zoveel kanten tegelijk moet worden aangepakt.

Structurele verandering vraagt om lange termijn maatregelen.

Opleiden op de werkplek is het nieuwe recruitment

Bedrijven die volop inzetten op levenslang leren en die aandacht hebben voor de persoonlijke talenten en interesses van personeel, groeien meer en hebben minder last van personeelstekort.

Een bedrijf groeit naarmate de mensen groeien.

Uiteraard is opleiding ook weer niet het enige belangrijke om goed personeel binnen te houden en aan te trekken. Maar een uitgebreid aanbod aan persoonsgebonden opleidingen en vorming – investeren in je medewerkers – loont.

Groeien in een baan

Een nieuwe vorm van leren en werken heeft een grote toekomst. Bedrijfscultuur en doorgroeimogelijkheden zijn – en blijven – belangrijke redenen om voor een bedrijf te kiezen.

Ook nieuwe talenten trek je zo aan. Want niet overal krijg je de kans om zo te groeien in je baan.

Nieuwe talenten op de werkplek opleiden

Personeelstekorten zijn nijpend merkbaar. Behalve de standaard tekorten, zijn er nu ook in recruitment personeelstekorten in 2021. Organisaties die op zoek gaan naar personeel voor anderen, moeten nu zelf op zoek naar eigen personeel.

Recruitment opleidingen bestaan nog niet. Geen opleiding in ieder geval die je op een school kunt kiezen. Dus hierbij is het des te meer van belang om zelf personeel te gaan opleiden. Opleiden op de werkplek wordt cruciaal.

Talent vind je niet alleen met het juiste diploma

Talent is veel breder. Iemand met de juiste interesse, motivatie en aanleg, kan zijn vaardigheden binnen jouw organisatie snel verder ontwikkelen.

Investeren in personeel dat graag bij je wil komen werken, maar niet de juiste ervaring of opleiding heeft, vraagt tijd en geld en inspanning. Maar dit heeft meer succes dan blijven zoeken naar kandidaten met de juiste diploma’s die toch nooit reageren op je vacatures, omdat ze er niet zijn of niet willen.

Omscholen en blijven investeren

Er zijn veel mensen die er achter zijn gekomen dat ze op de verkeerde plek zitten. Mensen die ooit op goed geluk een richting op school hebben gekozen, maar daar niet blij van worden. Er zijn ook velen die nu een beroep hebben dat geen enkel perspectief biedt. Werkloos zijn en toch geen baan kunnen vinden.

Een compleet nieuwe studie volgen is voor velen dan niet haalbaar – een te groot risico, financieel onmogelijk of praktisch onmogelijk of alles bij elkaar. Een studie volgen naast je huidige baan is voor velen ook geen optie.

Al die mensen hebben wel talent dat onbenut blijft

Wanneer er meer wordt gekeken naar vaardigheden en waar mensen blij van worden, is er opeens een berg talent en geschikt personeel beschikbaar.

Wanneer omscholen en een combinatie van werken en leren in een nieuwe baan de manier worden, kan het grote probleem van de schaarse doelgroepen een stuk kleiner worden.

Alleen maar winnaars in plaats van een war for talent

Het probleem wordt niet meer verschoven.

Als je meedoet aan de war for talent, blijft het probleem bestaan. Met een eigen opleiding op de werkplek, ga je het gevecht aan op een constructieve manier met alleen maar winnaars.

Persoonlijke groei door opleiden op de werkplek

Voor kansrijke beroepen zoals docenten, IT-specialisten, monteurs, IC-verpleegkundigen, leerkrachten, technisch personeel, worden altijd specifieke kennis en vaardigheden gevraagd. Juist hier zijn flexibiliteit en persoonlijke groei van de werknemers belangrijk. Juist hier is dat extra relevant vanwege die specifieke vaardigheden.

Er is maar één plek waar je kunt inspelen op die veranderingen die nodig zijn – de werkvloer. De uitdagingen in het personeelstekort kun je alleen maar oplossen door daadwerkelijk oog te hebben voor de mensen die het werk doen of gaan doen.

In de praktijk vindt de verandering plaats

Wanneer er meer aandacht is voor wat de mensen op de werkvloer precies doen, en wat ze nodig hebben, wordt de arbeidsmarkt sterker. Mensen in het veld zijn degenen met de juiste kennis.

Wat hebben zij nodig? Wat kunnen zij en wat kunnen ze leren en wat kunnen ze anderen leren? De meeste kennis krijg je door de praktijk zelf.

Recruitment opleiding on the job

Dus bieden wij een recruitment opleiding on the job – practise what you preach.

Ga jij bij De Selectie een traineeship corporate recruiter doen? Kijk in ieder geval even hier. Meer weten? Bellen kan altijd.

 

jouw recruitment marketing team