Hoe Win je op de Arbeidsmarkt: Recruitment Strategie - de Selectie

Hoe win je op de arbeidsmarkt: Over Winnen

hoe win je op de arbeidsmarkt

De crisis die komt toch wel. Of niet. Aan jou de keus: in wachtmodus of actiemodus. Over Winnen – Bij De Selectie Recruitment Strategie Sessies delen we alle trends, analyses en informatie die jou helpen om jouw tactiek te bepalen.

Hoe win je op de arbeidsmarkt?

De schaarste blijft. Werkt een afwachtende en meer verdedigende tactiek voor jou of heb je een aanvallende variant en speelstijl nodig? Doe je niks en heb je straks nog grotere wervingsproblemen, of ga je doelgericht te werk zodat de gevolgen minder heftig zijn?

Tijdens de strategiesessies delen we waardevolle kennis en inspirerende verhalen van topspelers uit ons vakgebied.

Over Winnen – De Selectie Recruitment Strategie Sessies

Arbeidsmarkt-expert Geert-Jan Waasdorp van de Intelligence Group is onze gastspreker. Hij staat garant voor 100% arbeidsmarktdata en arbeidsmarktkennis en hij neemt ons mee in de trends van de arbeidsmarkt in 2023.

Wat kunnen we volgend jaar op de arbeidsmarkt verwachten?

Zie een crisis als een kans

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Doe het anders.

Het gaat erom de crisis als een mogelijkheid te zien en gebruik te maken van creatieve oplossingen. Ton Hendrickx schreef samen met Olympisch dameshockeycoach en -kampioen Marc Lammers het boek “Yes! Een crisis”.

Marc Lammers zegt:

‘Een crisis betekent ook een kans en een kans kun je omzetten in succes! Elke crisis biedt nieuwe mogelijkheden en uitdagingen – niet alleen in de sport, maar juist ook in het bedrijfsleven. Je hoeft niet te winnen van de crisis, maar van je concurrenten!’

De Selectie presenteert het ideale recruitmentproces

Om te kunnen winnen moet je vaak eerst uitdagingen kunnen overwinnen. Laat je in ieder geval niet afschrikken: niks doen is geen optie. Hoe kun je als aanvallend recruitment speler in combinatie met de prognoses de beste strategie kiezen? De Selectie presenteert het ideale recruitmentproces.

Gemiddeld zes sollicitanten per werkdag op hun vacatures: sinds de samenwerking met De Selectie beleeft het bedrijf Intersnack een ongekende groei in personeel. Er zijn veel vacatures én veel sollicitanten en dat is behoorlijk uniek in de huidige arbeidsmarkt.

De Selectie vertelt over hun aanpak en manier van werken en hoe ze die resultaten bereiken – hoe kun je winnen met het totale-recruitment-principe.

Structurele krapte of structurele kansen?

In een artikel van Werf& kun je lezen over de structurele krapte waarin de inzichten van Mathijs Bouman worden genoemd met betrekking tot wat ons volgend jaar te wachten staat. Die bekende econoom stelt dat arbeidskrachten structureel schaars zijn en dus structureel waardevol.

Volgens hem hoeven we in Nederland niet echt bang te zijn voor een recessie op de arbeidsmarkt. Die zou namelijk vol kansen zitten. Belangrijk is natuurlijk wel dat je die kansen gaat pakken. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat het in een recessie makkelijker is om talent te vinden.

Ook wanneer bedrijven door de crisis instorten, blijft talent schaars en daar zul je als bedrijf op moeten inhaken.

Fundamentele veranderingen zijn nodig

Ondanks de krapte komt het nog steeds voor dat geschikte mensen niet worden uitgenodigd om te solliciteren of worden afgewezen voor een baan vanwege kenmerken die los staan van hun functioneren. Denk aan ervaring, leeftijd, achtergrond, precieze opleiding, geslacht, uiterlijk of een bepaalde registratie.

Het is nodig om op alle mogelijke vlakken verder te kijken wanneer we de schaarste aan personeel structureel willen aanpakken. Wil je personeel krijgen en behouden, dan is het noodzakelijk naar je werksfeer en je bedrijfscultuur  te kijken en die aan te passen.

In 2021 schreven we al over de personeelstekorten en de vraag of de cijfers wel een juiste afspiegeling zijn van het probleem. Goed personeel loopt weg naar een baan met minder werkdruk, met meer voldoening of met een beter salaris.

Blijf zichtbaar en grijp je kansen

De schaarste blijft. Maar je moet zichtbaar blijven. Met corona hebben veel bedrijven on hold gestaan. Ze hebben vertraging opgelopen in de werving die achteraf voorkomen had kunnen worden. Dus hoe win je op de arbeidsmarkt?

Ga niet in wachtmodus maar in actiemodus.

Misschien wordt 2023 een moeilijk jaar. Maar het wordt absoluut ook een kansrijk jaar. Met de informatie uit de Selectie Recruitment Strategie Sessies beschik jij over alle kennis en informatie die je nodig hebt om je optimaal voor te bereiden op wat komen gaat.

Analyse van de arbeidsmarkt en onze succesvolle recruitment structuur

Wil je een heldere analyse van de arbeidsmarkt en een blauwdruk van een zeer succesvolle recruitment structuur? Die combinatie is waardevolle informatie voor je bedrijf. Je kunt de info zelf gebruiken of kiezen voor een samenwerking met De Selectie.

Wil je van jouw specifieke doelgroep nog een analyse op maat? Dan krijg jij op aanvraag een rapport van de Intelligence Group inclusief een adviesgesprek van ons.

Die kans mag je niet missen.

jouw recruitment marketing team