Heeft Iedereen Dezelfde Kansen - Nee - Echt niet - de Selectie

Heeft iedereen dezelfde kansen – nee

heeft iedereen gelijke kansen

Heeft iedereen dezelfde kansen? Nee. Als je er een wiskundige kansverdeling op loslaat, natuurlijk wel. Maar dan is het ook maar net hoe je het bekijkt. Want als je dobbelsteen je bij je geboorte een nul uitdeelt, heb je daarna gewoon pech. Niks gelijke kansen. We hebben allemaal dromen. Maar voor de meeste mensen zullen dat altijd dromen blijven, hoe hard ze ook werken en hun best doen.

 

 

Voor veel dezelfde kansen heb je hulp van anderen nodig

Dit is Buruk. Hij is 12 jaar en heeft een droom: professioneel basketballer worden. Maar het is niet alleen een droom. Buruk heeft daar ook ontzettend veel talent voor.

Het bijzondere is dat Buruk pas drie jaar in Nederland is. Waar hij vandaan komt, heeft zijn talent sowieso geen enkele kans van slagen. De kans dat zijn droom uitkomt, is zelfs in Nederland klein.

Ook met een bak talent en motivatie.

Zelfs in Nederland is er hulp nodig bij het tot bloei laten komen van talent.

Topsport en school combineren gaat niet vanzelf

Buruk is geselecteerd voor het U-14 team van de Landstede Hammers en gaat vanaf dit seizoen spelen in Zwolle.

Om topsport en school – groep 8 – te kunnen combineren, zal hij dagelijks ruim anderhalf uur op en neer moeten reizen van Barneveld naar Zwolle. Die stap brengt ook veel extra kosten met zich mee. Om dit financieel mogelijk te maken, is hij met behulp van Robert Sedney een crowdfunding gestart: Trust the Process.

De Selectie sponsort Buruk

De Selectie heeft ook een nieuwe start gemaakt in Zwolle. De Selectie ondersteunt graag zijn actie door de video te sponsoren, inclusief een mooi geldbedrag.

En die topper kan nog wel wat extra steun gebruiken, dus ga snel naar de actiepagina van Buruk op Talentboek Nederland – Yvonne van Gennip Talent Fonds en steun hem ook.

De Talentpool Nederland

Michiel Martens doet in zijn tien jaar als zelfstandig ondernemer al jaren dit soort mooie dingen en mede daardoor floreert zijn bedrijf. De crowdfunding voor Buruk maakt deel uit van Talentboek Nederland, maar Buruk had net zo goed één van de sportieve talenten kunnen zijn, die worden gesponsord in De Talentpool Nederland.

Heeft iedereen dezelfde kansen – nee – echt niet

De kansen in de wereld zijn ongelijk verdeeld. Maar ook in onze samenleving heeft niet iedereen dezelfde kansen. Er is zelfs sprake van scheefgroei. Afkomst, geslacht, gezondheid, opleiding, kleur en nog veel meer bepalen je kansen op een succesvol, rijk en gezond leven. Onze maatschappij is ook niet altijd rechtvaardig.

Hoewel het allemaal veel erger kan dan in Nederland, vormt Nederland toch in een aantal opzichten een verdeelde samenleving. En dus niet iedereen krijgt en heeft dezelfde kansen.

Gevoel van onrecht over dezelfde kansen

Waar komt het gevoel van onrecht vandaan? Je moet toch gewoon je eigen verantwoordelijkheid nemen om mee te doen in onze maatschappij?

Gewoon je best doen op school en hard werken.

Alles wat je bereikt, heb je aan jezelf te danken. Je geluk, je droombaan, je carrière.

Heb jij je succes aan jezelf te danken?

Je carrière, diploma’s en je voorspoedige leven – resultaat van jouw inspanningen en harde werk? Is dat echt zo?

Of heb je ook mazzel gehad?

Of ben je juist mislukt?

Geen carrière gemaakt, geen rij diploma’s. Laag inkomen of een uitkering. Komt dat omdat je je best niet genoeg hebt gedaan?

Eigen schuld?

Geluk in plaats van dezelfde kansen

Een jongetje als Buruk is zo zeldzaam en tegelijkertijd zo normaal. Je moet geluk hebben dat je in het juiste land geboren wordt en zelfs in het juiste milieu. Je moet geluk hebben dat je op de juiste school belandt en een meester of juf treft die jou ziet. Je moet genoeg ondersteuning krijgen van mensen die jou begrijpen en die je de mogelijkheid geven om uit jezelf te halen wat er in zit.

Talent blijft vaak onbenut

Ongelijke kansen zijn niet eerlijk. Maar waarom zijn gelijke kansen eigenlijk zo belangrijk?

De verschillen tussen mensen worden steeds groter. Het opleidingsniveau is daarbij een belangrijke factor. Niet de enige, maar toch. Het opleidingsniveau beïnvloedt meestal iemands loopbaan, maar ook de kansen dat iemand een huis kan kopen, een stabiele relatie kan vormen en een gezin kan stichten.

Of dat iemand zijn dromen kan waarmaken.

Dat er uitkomt wat erin zit.

Maar voordat er een diploma wordt behaald, moet er al kunnen uitkomen wat erin zit. Vaak gaat het daar al mis.

Individuele gevolgen en ongelijkheid of dezelfde kansen

Ongelijke kansen zijn zo erg, omdat er nadelige individuele gevolgen zijn. Ongelijkheid in kansen zorgt ervoor dat voor veel kinderen het onderwijs niet werkt als een springplank maar als een hindernis. Ze gaan het schoolsysteem met een achterstand in en/of komen er met een achterstand uit.

Doordat kinderen niet allemaal dezelfde kansen krijgen, presteren ze onder hun niveau en blijft talent onbenut. In het minste geval raken ze gedemotiveerd. Ze doen hun best niet meer. Denken dat ze het niet kunnen. In het ergste geval gaan ze het zoeken buiten school.

Onderbenutte talenten gaan vaak steeds verder af staan van school. Ze voelen zich steeds meer buitengesloten.

Grote gevolgen voor de maatschappij

De kans is groot dat die jongeren het idee dat ze niks waard zijn gaan internaliseren. Ze gaan zichzelf steeds minder waard vinden en gaan zich hier ook naar gedragen. Het is een self fulfilling prophecy.

Maar kansenongelijkheid doet niet alleen maar iets met een individu. Ook maatschappelijk heeft het grote gevolgen. Want ongelijkheid in kansen draagt namelijk bij aan het segregeren van de Nederlandse samenleving.

Diploma’s

Het opleidingsniveau van ouders is ook steeds belangrijker geworden voor de kansen van kinderen. Het diploma van de ouders wordt steeds bepalender voor de toekomst van een kind.

Studies kosten handenvol geld. Maar ook een simpele bijles – omdat een kind tekort komt in het huidige onderwijssysteem – is alleen weggelegd voor kinderen van ouders die genoeg verdienen.

Het onderwijsstelsel biedt niet dezelfde kansen voor iedereen

In het gehele onderwijsstelsel blijft talent onbenut, en dan vooral van kinderen met laagopgeleide ouders. Maar ook van kinderen die een rugzakje hebben of andere of extra aandacht nodig hebben.

En dat zijn er veel. Veel te veel.

Het onderwijzend personeel in Nederland doet zijn best, maar vele kinderen worden niet begeleid op de manier die zij verdienen. Die zij nodig hebben. Hoe het zou kunnen.

Zorgen dat kinderen hun talenten kunnen ontplooien

De manier van begeleiding die maakt dat kinderen hun talenten tot ontplooiing brengen – zoals dat bij elke basisschool zo mooi wordt verwoord – is bij vele basisscholen in Nederland in de praktijk totaal afwezig.

En dan hebben we het dus nog niet eens over een talent als dat van Buruk.

Niemand wil een baan die stom is

En wat als je al een baan hebt – hoogopgeleid of laagopgeleid?

Het wegvallen van zekerheden in de huidige maatschappij heeft meer gevolgen voor laagopgeleide mensen dan voor hoogopgeleiden. Dat geldt ook voor de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Het werk van laagopgeleiden kan makkelijker worden overgenomen door anderen, bijvoorbeeld ook door werknemers uit het buitenland. Zij lopen dus meer kans om hun baan te verliezen.

Over een ding denken de meeste mensen waarschijnlijk hetzelfde. We willen allemaal werk doen waar we blij van worden. Geen baan die stom is of die niet bij je past.

Maar is dit zo makkelijk?

Het ligt allemaal aan jezelf

Het huidige denken zet mensen te makkelijk weg als lui of dom. Het ondersteunt impliciet de gedachte dat het wel aan iemand zelf moet liggen als hij niet meedoet.

Maar zijn degenen die niet kunnen meekomen of die niet werken of die niet blij zijn met hun werk daar helemaal zelf verantwoordelijk voor? Die logica is te simpel. Want niet iedereen doet dat voor zijn lol.

De gedachte dat je alles in eigen hand hebt, maakt het nog moeilijker

Het is moeilijker voor diegenen om een actievere rol te zoeken of om voor verandering te zorgen. Want als het dan niet goed gaat, is het zeker je eigen schuld. En vaak is het al een patroon dat stamt uit je kindertijd.

Wanneer je niet gezien bent of je had moeilijke omstandigheden waarin je opgroeide, is je zelfvertrouwen vaak al behoorlijk beschadigd. Je zelfbeeld is afhankelijk van een boel andere factoren dan je eigen inbreng.

En dan nog niet te spreken over de omstandigheden waarin een Buruk opgroeit.

Een Buruk van 12 jaar die vlucht uit Eritrea naar Soedan en daar een paar jaar woont. Drie jaar geleden is hij naar Nederland gekomen.

Realistisch gezien heb je geen enkel recht op een leuke baan

Geen enkele kans ook.

Hoe hard we ons best ook doen en hoe hard we ook werken. Hoe graag we iets ook willen. De maatschappij waarin we leven draait namelijk vooral om geld en economisch belang. Kapitalisme. Een baan waar je hart warm van wordt, is voor weinig mensen weggelegd.

Niet iedereen krijgt dezelfde kansen

En toch geloven we vaak dat we krijgen wat we willen, als we maar hard ons best doen.

Wat een heerlijk en troost gevend idee. Om te geloven dat er voor iedereen iets is weggelegd dat precies past. Of is dat te mooi om waar te zijn? Misschien geloven wel alleen de mensen dat, die genoeg mogelijkheden hebben om hun kansen te pakken.

De mensen die genoeg kansen krijgen.

Want wat geloof je als je in Eritrea geboren wordt – net als Buruk?

Dat je op een dag in Nederland een professioneel basketballer wordt?

En dat wanneer dat niet lukt, dat je eigen schuld is?

De Selectie steunt Buruk. Doe je ook mee?

En ben jij de trotse bezitter van een baan waar je blij van wordt?

Wees dan extra dankbaar dat jij dat voorrecht hebt. Iedereen leeft in onzekerheid. Maar als je je ogen opent voor alle vormen van ongelijkheid – verborgen of niet verborgen – dan kun je je eigen kansen misschien extra waarderen. Of een ander dezelfde kansen geven.

Erik Tenniglo van Cup of Tea en Huub Duijn van Duijn Teamsport bv bedankt voor het sponsoren van dit prachtige tenue en Miguel Satoor de Rootas van Flowmotion Productions bedankt voor de prachtige video.

Heb je alles zelf verdiend?

Hoeveel hard werk, geduld, sterke wil en doorzettingsvermogen er ook in je carrière aan te pas zijn gekomen, hoe zeer je alles zelf hebt gedaan en verdiend – een beetje bescheidenheid kan geen kwaad. Krijgt iedereen dezelfde kansen? Nee.

Wij wensen Buruk heel veel succes. Welkom in Zwolle!

 

jouw recruitment marketing team