Google for jobs!? - de Selectie

Google for jobs!?

Welke vacatures komen bovenaan de zoekresultaten voor Google terecht? Wij hebben goed nieuws, het zijn namelijk niet meer de bedrijven met het grootste advertentiebudget. Google for jobs geeft iedereen gelijke kansen, mits je de regels van Google kent.

Het is niet of maar wanneer Google for jobs wordt uitgerold in Nederland. Het helpt om nu al te starten met het optimaliseren van jouw vacaturetekst. Hoe dan? In de eerste plaatst moet de techniek kloppen, lees: maak een werken bij-site. Uiteraard speelt de vacaturetekst ook een belangrijke rol. Met het (her) schrijven kun je nu natuurlijk al beginnen.  Waar moet je dan op letten:

Google for Jobs wil echt heel veel weten.

Het is handig om na te denken over de informatie die je Google gaat sturen met je tekst. Je stuurt een Job Post (als code in de webpagina) en deze moet voldoen aan een aantal eisen. Het is belangrijk dat de informatie die je meestuurt, overeenkomt met de informatie die je ook in de vacaturetekst laat terugkomen.

Er zijn 10 dingen die Google over de inhoud van je vacaturetekst wil weten. Daarvan zijn er 6 verplicht en 4 wenselijk. Om de kans op het beste resultaat te maximaliseren kan je ze het allerbeste alle 10 op nemen, indien van toepassing uiteraard. Google for Jobs vraagt er niet voor niets om:

  1. publicatiedatum.
  2. een volledige beschrijving van de vacature, inclusief verantwoordelijkheden, werkzaamheden, wat heb je als werkgever te bieden.
  3. bedrijfsnaam. Ben je een intermediair die liever spreekt over ‘onze opdrachtgever’? Dan sta je dus 1-0 achter.
  4. volledig adres van de locatie waar de kandidaat komt te werken. Een uitdaging voor intermediairs die geheimzinnig doen over hun opdrachtgevers.
  5. een leesbare, begrijpelijke en concrete functietitel.
  6. einddatum: de datum waarvóór gereageerd moet worden.
  7. het salaris voor de functie. Er kan een min-max worden opgegeven. Geef je deze waarde niet mee? Dan toont Google zelf een bedrag op basis van een gemiddelde voor vergelijkbare vacatures.
  8. dienstverband: gaat het om fulltime, parttime of een stage.
  9. interne referentie: je eigen referentie voor de vacature.
  10. woonplaats kandidaat: veld speciaal en alleen bedoeld voor vacatures waarbij kandidaten 100% op afstand werken.

Kies de beste/doelgroepgerichte functienaam.

De functienaam kwam al eerder voorbij: Google benoemt de functienaam als een van de rankingfactoren. En als Google dat zegt kan je er maar beter iets mee doen. Wat je ermee moet doen? Bepaal de meest gangbare functienaam: een functienaam die overduidelijk is en de lading dekt, en zorg dat deze compleet is en niet te raden overlaat. Denk daarbij aan een toevoeging van parttime, junior of senior (let op: kort niet af naar jr. of sr.) en vermelding van bijvoorbeeld een branche.

De meest gangbare functienaam achterhaal je eenvoudig via de gratis tool Google Trends. In een handomdraai vergelijk je hier meerdere functienamen met elkaar. Zelfs per land en provincie is op Google Trends inzichtelijk op welke van jouw functienamen het meest wordt gezocht in Google.

Pak meteen de aandacht.

Google is bekend dat het slim is om direct in je eerste (of anders tweede) zin jouw zoekwoorden(combinatie) terug te laten komen. Is jouw zoekwoordencombinatie ‘vacature+monteur+Hoorn’? Dan is het dus qua SEO slim om te starten met een zin zoals: ‘Op zoek naar een vacature als monteur in Hoorn?’

Zorg voor meteen voor een trigger, verras jouw lezer. Want mensen zien max 25 regels van jouw vacaturetekst. De rest kun je teruglezen onder ‘lees meer”

Houd de aandacht van de lezer vast.

Heeft jouw potentiele sollicitant geklikt op ‘lees meer’? Yes!!. Jouw hele vacaturetekst schittert nu op zijn/haar beeldscherm. Zorg dat jouw tekst ook zo lang mogelijk op dat beeldscherm blijft staan, want Google for Jobs heeft aangegeven dat de gemiddelde tijd dat iemand op jouw vacaturepagina blijft hangen, meetelt in de ranking.

Je voelt het vast al aankomen, hoe dan? Denk bijvoorbeeld aan doelgroepgericht schrijven, een actieve schrijfstijl en het vermijden van clichés. Schrijf de vacaturetekst natuurlijk voor jouw kandidaat: in de juiste tone of voice en met aandacht voor beweegmotieven en pullfactoren.

jouw recruitment marketing team