Duurzaam Circulair Recruitment - de Selectie

Duurzaam recruitment

duurzaam recruitment

Duurzaam recruitment is circulair recruitment. Michiel Martens van De Selectie debuteerde met een webinar vanuit De Talentpool Nederland. Want Michiel heeft naast De Selectie ook De Talentpool opgericht – een compleet nieuwe manier van werving en selectie.

Duurzaam circulair recruitment

Circulair recruitment is het nieuwe recruitment. Bij De Selectie durven ze te zeggen dat er nooit meer vacatures zullen zijn wanneer je hiermee werkt. Met De Talentpool is recruitment namelijk circulair en dus duurzaam en goedkoop.

Hoe is De Talentpool ontstaan?

Als recruiter bij De Selectie komt Michiel bij technische bedrijven die op zoek zijn naar personeel. Daar ziet hij hoe zij gebruik maken van het energiecircuit. De overproductie van energie gebruiken zij door dit op te slaan en op andere gebieden toe te passen, in plaats van dat het teveel aan energie verloren gaat. Teveel aan zonne-energie wordt extern opgeslagen in torens gebruikte accu’s van elektrische auto’s, zodat de overproductie aan energie later en op een andere plek kan worden toegepast.

Circulair recruitment is duurzaam

Bij het werven van personeel wordt het merendeel van de reacties afgewezen omdat er vaak een overcapaciteit aan talent is. Het idee ontstaat om het recruitmentproces ook circulair te maken. Want met de overcapaciteit aan talent wordt niks gedaan.

Hoe kun je een opslag of collector aan talent maken, zodat je dit op een andere tijd en plek kunt inzetten?

De Talentpool is gek. Of geniaal?

Gek of geniaal? Dat is de vraag. Er is genoeg talent maar het wordt niet slim gebruikt. Als we talent gaan delen, is er veel meer mogelijk. Delen is vermenigvuldigen.

Er zijn vele positieve reacties op het idee van vacatures in een talentpool en toch wordt het vaak niet helemaal begrepen. Want het kan toch nooit zo simpel zijn? Dus wel.

 Nooit meer strijden om talent met duurzaam circulair recruitment

Voor en volgens de meeste recruiters en bedrijven is er door de spanning op de arbeidsmarkt een war for talent aan de gang. Volgens De Selectie is dat onzin. Je hoeft niet te strijden om talent.

Ja. Er blijven moeilijke vacatures. Er worden enorme bedragen gevraagd voor een schaarse persoon. Maar moet je altijd de hoofdprijs betalen? Of kunnen we samen talent binnenhalen?

Hoe kan het dan zo goedkoop zijn?

Wat is het addertje onder het gras? Dit kan toch niet kloppen?

De Talentpool vraagt 365 euro per jaar aan de leden oftewel bedrijven om deel te nemen aan De Talentpool. Dus met één euro per dag – een symbolisch bedrag – haal je als bedrijf onbeperkt talent uit de vijver.

Haal je er één uit? Kan. Haal je er dertig uit? Ook prima.

Voorwaarde is dat je er zelf ook je overgebleven talent instopt. We verwachten dat je mensen terug stopt uit je eigen wervingsactiviteiten.

Heb je twintig sollicitanten over? Dan deel je er twintig.

De deelnemende bedrijven stoppen steeds weer talent in de pool – het werkt.

Duurzaam circulair recruitment is goedkoop en slim

Duurzaam recruitment is anders denken – het klopt wel.

Het bestaand systeem – je hebt een vacature – je belt een bureau – je betaalt een heleboel – je vacature wordt gevuld – overgebleven talent vloeit weg.

De Selectie en De Talentpool willen de markt wakker schudden. Die manier van werven – circulair recruitment – sluit aan bij een duurzame samenleving en samenwerken.

Gewoon proberen

Een ervaringsverhaal. Directeur Winfred Wester van Hydro West  is eerst sceptisch over De Talentpool. Hij kent Michiel al een tijdje en heeft veel gesprekken gevoerd en besluit het gewoon te proberen. Want alleen al een advertentie plaatsen voor een vacature kost hem meer geld dan wat De Talentpool vraagt.

Tevreden over de volle bak talent

Hij vindt het een mooie manier van selecteren en het blijft anoniem. Over het resultaat is hij zeer tevreden. De volle bak met talent die er al is verbaast hem. En hij is verbaasd over het vele werk dat De Talentpool uit handen neemt. Het proces gaat veel sneller want je hoeft geen brieven te lezen, cv’s te kijken en gesprekken te voeren etc.

Hij raadt andere bedrijven aan om zich ook aan te sluiten bij De Talentpool.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van De Talentpool in jouw regio?

  • onbeperkt vacatures plaatsen

in de wekelijkse Talentpool nieuwsbrief;

  • bereik een groeiend aantal profielen

in verschillende vakgebieden binnen jouw regio;

  • bespaar tijd en kosten

door samen te werken en te werven;

  • maandelijkse partnerupdate

met nieuwe profielen van actief werkzoekenden.

Duurzaam recruitment werkt alleen in de regio

Doel is bedrijven en talent in de regio koppelen door samen te werken en samen te werven. Nu is er een Talentpool Westfriesland en Talentpool Zwolle. Wanneer de range te groot wordt, is het noodzaak uit te breiden naar meer regio’s en daar een nieuwe Talentpool te starten.

Heb jij nog geen Talentpool in jouw regio maar wil je er één beginnen? Neem contact op

Je bedrijf krijgt een positief imago met duurzaam recruitment

Je bedrijf heeft een imago – liefst een goed imago. Met het circulair recruitment in De Talentpool versterk je jouw employer branding. Als je iemand afwijst, is dat normaal gesproken een negatieve ervaring voor de sollicitant. Maar door ze in De Talentpool te plaatsen, krijgen ze een tweede kans in de regio. Daarbij komen ze ook in contact met bedrijven die ze daarvoor niet kenden. De Talentpool zet mensen en bedrijven met elkaar in verbinding.

Zo creëer je een positieve candidate experience. Dat heeft een zeer groot positief effect op je bedrijfsimago.

Ondanks de afwijzing is er sprake van een positieve ervaring bij die afgewezen mensen, waardoor jouw bedrijf positief in de markt komt.

Met De Talentpool wordt geen geld verdiend

Onze ervaring is dat hier alles samen komt. Bij De Selectie en met De Talentpool proberen wij mensen die actief op zoek zijn alle vacatures te geven. Het belangrijkste waarop De Talentpool zich onderscheidt, is dat er geen geld mee wordt verdiend. Daarin is De Talentpool uniek. En daarom is het concurrerend.

Duurzaam recruitment is daarom de concurrentie voor

Natuurlijk is er veel concurrentie. Is er behoefte aan personeel, dan komt De Selectie in beeld. Ook de andere takken van sport zoals uitzendbureaus, Indeed, LinkedIn, headhunters, etc. komen dan in beeld. Maar De Talentpool is dus het goedkoopst en heeft het meeste aanbod in de regio.

Op Monsterboard en aanverwanten verliezen mensen het overzicht over de vacatures. Je vindt als werkzoekende zeker niet alle vacatures in je regio. Als bedrijf vind je met de gangbare manier van werven ook lang niet alle geschikte kandidaten in de regio.

Geen verdienmodel

De Talentpool draait op de factor geluk. Daar willen we niet voor betaald worden. De Selectie doet ook nog steeds gangbaar recruitment werk – als er voor 60% of 70% talent gevist wordt uit De Talentpool – en de overige 40% of 30% is complex werk waar we wel voor betaald krijgen, dan zijn wij tevreden.

Uiteraard hebben uitzendbureaus en andere commerciële partijen geen toegang tot de kandidaten in De Talentpool. We gaan voor 1 euro per dag niemand uitzetten voor een commercieel tarief.

Duurzaam circulair recruitment – De Talentpool

Het werkt. De eerste maanden zijn gebruikt om eerst goede practices neer te zetten. Nu is het moment om het meer onder de aandacht te brengen. De Selectie kent Westfriesland goed. Daar is de eerste Talentpool opgericht. Nu is er ook een Talentpool Zwolle. De hoop is dat andere ondernemers hier ook mee beginnen.

Werving en selectie op zijn kop

Wij zetten graag de wereld van werving en selectie op zijn kop. Neem contact op met De Selectie of meld je direct aan bij De Talentpool.

Samen werken = samen werven

 

 

 

jouw recruitment marketing team