Bob van de Burgt chasing dreams - de Selectie

Bob van de Burgt chasing dreams

Bob van de Burgt

Bob van de Burgt: riding the wind, chasing dreams. Voor de 22-jarige topsporter is het belangrijk om volledig te kunnen focussen op het windsurfen en het trainen.

‘Het was altijd m’n droom om professioneel windsurfer te worden. Mijn eerste wedstrijdseizoen als fulltime prof heeft me doen inzien dat ik dit nog heel lang wil gaan doen.’

Bob van de Burgt – professioneel windsurfer

Top-15 plek in De PWA World Windsurfing Tour en Nederlands Kampioen

Doel voor volgend jaar is een top-15 plek te behalen in de PWA World Windsurfing Tour. En Nederlands Kampioen worden. Bij het NK staat Bob nu op de tweede plaats.

Een stip op de horizon is wereldkampioen worden.

‘Ik ben er zeker van overtuigd dat als ik hard werk, dat het dan zeker gaat komen. Het is echt een onderneming om steeds beter te racen en om alles beter te kunnen. Het zit ‘m echt in de details.’

Trainen op Tenerife: iedereen gaat hard

Op dit moment verblijft Bob voor de training in de winter drie maanden op Tenerife.

‘Sommige mensen denken: ‘Jij hebt altijd vakantie; jij zit altijd in de zon. Gewoon een beetje surfen; dat is super chill.’ Mensen leggen snel de link tussen recreatief surfen en vakantie en relaxen. Maar topsport is een levensstijl. Er moeten altijd dingen gebeuren; het is een dagelijks iets. Je wordt ermee wakker en je gaat ermee slapen.’

‘Op een gegeven moment is het zo: iedereen gaat hard. Dan moet je het verschil maken. Het vette is dat er altijd ruimte is voor verbetering. Maar je moet blijven omgaan met uitdagingen en obstakels.’ 

Support van partners en sponsoren is cruciaal

Partnerships en sponsorsamenwerkingen zijn voor beginnende topsporters zoals Bob ontzettend waardevol. Zelfs cruciaal – hij kan niet zonder.

‘Volledige focus is belangrijk: sponsoren en partners maken dat mogelijk.’

Naast het windsurfen is hij veel bezig met het aantrekken van nieuwe sponsoren en het opzetten van interessante projecten voor zijn huidige sponsoren. Op dit moment loopt een aantal wat duurzamere samenwerkingen.

Bob heeft vorig jaar zijn studie bedrijfskunde aan de VU afgerond, hoewel dit lastig te combineren was. Hij maakt mooie stappen binnen het windsurfen en dit leek hem hét moment om met zijn bedrijf te stoppen en zich volledig op het windsurfen te storten.

Professionele discipline windsurfing en toch geen financiële steun

Topsport brengt veel kosten met zich mee. Deelname aan trainingskampen en (wedstrijd-) evenementen kost geld. En denk aan professionele steun met betrekking tot coaching, voeding, trainingsschema’s en fysiotherapie, of aan reiskosten, materiaal of psychologische hulp. En je hebt al je tijd nodig om te trainen, dus geen tijd om er een baan naast te hebben.

In de olympische discipline windsurfen worden sporters financieel gesteund door de bonden en de overheid. Maar bij de professionele discipline – wereldkampioen worden – niet.

Windsurfing Clinics van Bob van de Burgt

Bob loopt dus financiële steun mis, maar heeft daarentegen wel meer vrijheid. Een mooie kans dus om zijn passie te delen via clinics. Op dit moment zijn er al drie momenten volgeboekt en zijn er vierentwintig personen die les van hem gaan krijgen.

‘Ik vind het geweldig om mijn kennis en ervaring van de worldcups en alle uren op het water te delen, zodat meer mensen dit unieke gevoel kunnen ervaren.’

En vorig jaar begon Bob het initiatief de Club van 100 om supporters binnen te halen. De Selectie is lid van de Club van 100 en steunt  daarmee de slalom windsurfer. Als jij Bob ook wil helpen – dat kan altijd.

Groeien = de perfecte balans vinden

Bob is gegroeid in zijn manier van denken en in hoe hij op het water staat. Het verschil met vorig jaar is groot.

‘De optimale training is een balans tussen zoveel mogelijk trainen en zo slim mogelijk trainen: en dan net zoveel trainen tot je tot je max gaat en soms net iets eroverheen. Als je eroverheen gaat, merk je dat aan je lichaam en kost de training je meer dan hij je oplevert. Het is belangrijk dat er een plan achter zit en de perfecte balans te vinden.’

Wanneer je wil groeien, is het nodig om steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan en die weer te overwinnen. Het veertienjarige basketbal talent uit Eritrea Buruk gaf afgelopen jaar een basketbal clinic aan De Selectie. De Selectie, Buruk en Bob van de Burgt delen de groei en de winnaarsmentaliteit.

De hele wereld bereiken

‘Ik heb veel dingen geleerd afgelopen jaar. Eén daarvan is dat de halve wereld – zo niet de hele – via via bereikbaar is.’

Bob vond via via een nieuwe sponsor en iemand die hem hielp met een videoproductie. Hij maakte een portretvideo, zodat potentiële sponsoren een beter beeld van hem krijgen voordat ze instappen en zo het aantrekken van sponsoren te vergroten. De video geeft een mooi beeld van wie Bob is en van zijn drive.

 

 

Denken in mogelijkheden en de wereldtop

Voor Bob is windsurfen zijn leven; zijn passie. Op Tenerife zoekt nu een groot deel van de wereldtop uit de professionele slalom discipline elkaar op, om elkaar beter te maken tijdens georganiseerde training.

‘We maken onszelf beter, maar ook de ander. Op het water zijn we vijanden. Maar op de kant vrienden.’

Zijn positieve instelling en doorzettingsvermogen hebben hem al ver gebracht. Riding the wind, chasing dreams.

‘Er is altijd wel een mogelijkheid om ’t wél te fixen.’

jouw recruitment marketing team