Winnen met employer branding aanpak - de Selectie

Winnen met employer branding aanpak

employer branding aanpak

 

Klantcase Van Egmond Groep – geschreven door Annelies van de Steeg 

“We werden ons er steeds bewuster van dat personeelswerving echt een specialisme is dat focus verdiende! Een dergelijk proces doe je er niet zomaar even bij. De uiterst competitieve arbeidsmarkt maakte het eveneens steeds moeilijker om de juiste talenten naar ons toe te trekken. Daarnaast wilde ik graag aan de slag met het creëren van een stevig en zichtbaar werkgeversmerk (Employer Brand),”Aldus Maaike Harbers, HR-manager bij Van Egmond Groep.

‘Employer Branding was voor mij de kers op de taart.’

Maaike Harbers – HR-manager bij Van Egmond Groep

“In mijn zoektocht naar een passende recruitmentuitdagingen sprong De Selectie mij al snel in het oog, o.a. vanwege de ervaringen bij Intersnack. Ik wilde naast meer focus op werving ook bouwen aan een stabiel, zichtbaar en gefundeerd werkgeversmerk waardoor Van Egmond Groep een magneet zou worden op de arbeidsmarkt. Waardoor er in de toekomst een gezonde automatische instroom van toptalenten zou ontstaan. Het fullservice-recruitment principe (RPO) van De Selectie paste precies in dit plaatje. Als kers op de taart omvat deze aanpak niet alleen een data-gedreven recruitmentproces, maar ook Employer Branding en recruitment marketing. Waarbij ook de interne organisatie, het activeren en motiveren van de eigen medewerkers wordt meegenomen.”

 Snel of zorgvuldig

“Daar waar we zien dat uitzend-/detacheringbureaus of headhunters vaak gericht zijn op het snel leveren van veel kandidaten, ongeacht juiste match of kwaliteit, zien we dat De Selectie focust op de lange termijn, met kwalitatief goede kandidaten die voor vele jaren bij ons willen blijven. Zij helpen ons een wendbare organisatie te zijn op de arbeidsmarkt. We zien namelijk, door de markt, onze eigen groeiambitie en digitalisering, de profielen en gewenste competenties van onze medewerkers alsook nieuwe collega’s veranderen. Uit het Employer Branding traject komt naar voren, en krijgen we bevestigd dat, wij een fijne werkgever zijn met de juiste pullfactoren voor droomkandidaten. Dit is een mooi uitgangspunt voor onze ambitie om in 2024 de certificering Great-Place-To-Work te verkrijgen.” Vertelt Maaike.

‘Het traject bevestigt mij dat dit een vak apart is.’

Verwachtingen verdienen aandacht

“Terugkijkend naar de aftrap van dit traject heb ik het enthousiasme, de inspiratie en de inbreng van kennis erg gewaardeerd. Ik mocht in de keuken kijken bij Intersnack, die dit traject met De Selectie al succesvol oppakte. Door dit enthousiasme en vertrouwen bleek achteraf dat het afstemmen van de verwachtingen onderbelicht gebleven was en meer aandacht had moeten krijgen. Mijn verwachting was dat we de vacatures vanaf nu vrij snel na de start ingevuld zouden krijgen. Je geeft dit proces niet voor niets uit handen. Dit bleek niet het geval! Ik kan je vertellen dat dit spannend aanvoelt. ‘Heb vertrouwen, werd mij verteld!’ Uitgelegd werd, dat het gekozen fullservice traject, incl. Employer Branding, in aanvang meer tijd vraagt. Je bouwt eerst zorgvuldig aan het recruitmentproces, de data-gedreven kandidaat-profielen, vacatureteksten en arbeidsmarkt uitingen. De aanloop is daarom langer, maar het resultaat uiteindelijk des te beter. Dit had ik zelf vooraf niet helemaal goed ingeschat. Gelukkig kreeg De Selectie gelijk! Terugkijkend waardeer ik hoe het is aangevlogen en zie ik de voordelen. We kregen o.a. meer en betere kandidaten, een andere aanpak, een arbeidsmarktgericht marketingplan en op de doelgroep passende vacatureteksten. Het bevestigt dat het een vak apart is.”

Nieuwe inzichten ander perspectief

”Door het aangaan van deze samenwerking werd ik letterlijk uit mijn eigen vertrouwde stramien van werving en selectie getrokken. Ik leerde een ander perspectief kennen. Weg van het snel online een vacature plaatsen. Meer kijkend naar de doelgroep en het omschrijven van een juist profiel. Is deze ‘persona’ te vinden in de huidige arbeidsmarkt, matcht het met het team en onze ambities. Weg van het verwerken van een algemeen en breed profiel in de vacatureteksten, om maar zo veel mogelijk kandidaten aan te spreken. En vooral werken aan teksten waar de kandidaat echt op aangaat.”

‘Samen met De Selectie durven we onszelf kritisch vragen te stellen, kijken we soms naar herwaardering van functies, onderzoeken we op basis van data en EVP* gesprekken de persona’s, zijn we zichtbaarder op de arbeidsmarkt en werken we aan het nog beter voeren van de sollicitatiegesprekken.’

Samensmelten met de organisatie

Maaike: “Ik heb de open- en eerlijkheid erg gewaardeerd. We zijn in feite samengesmolten tijdens onze samenwerking. De collega’s van De Selectie zijn onderdeel geworden van Van Egmond Groep. Naast onze vaste uitzendpartners die we inzetten voor specifieke functies, word ik nog vaak gebeld door andere recruitment- of detacheringsbureaus en dan vertel ik vol trots dat we dit al samen met De Selectie heel goed oppakken.”

Note*: EVP = Employer Value Proposition

jouw recruitment marketing team