Nooit meer een vacature: Een trilogie (1) - de Selectie

Nooit meer een vacature: Een trilogie (1)

“Van vacature naar een eigen talentpool”

“Een talentpool? Employer branding? Dat is niks voor ons hoor, dat gaat veel te ver voor onze organisatie. Wij hebben gewoon af en toe een vacature die moet worden ingevuld, verder niet al te veel poespas.” Wij horen dit vaak, met name bij het MKB. Wat doe je dan als club die roept “nooit meer een vacature!”? Met een klantgerichte denkwijze en hier en daar wat omdenken hebben wij met De Selectie een mooie route uitgestippeld naar de wat ons betreft ideale situatie: Elk bedrijf een eigen talentpool met daarin mensen die bij de organisatie passen en mogelijk interesse hebben om daar te komen werken, op de korte of lange termijn. Hoe je daar komt? Wij nemen je graag mee op onze route!

Deel 1 – Van traditioneel ‘vacature invullen’ naar ‘job branding’

Je hebt een vacature, je plaatst deze vacature op de website en wellicht in de krant en je wacht op reacties van geïnteresseerden. Als je gelukt hebt reageren er mensen die goed aansluiten bij wat je zoekt, met een beetje pech reageren niet de juiste mensen en soms reageert niemand. Je kunt dan nog een poging wagen of één van de vele bureaus inschakelen die waarschijnlijk al hebben gebeld omdat ze een goede kandidaat zeggen te hebben. Uiteindelijk vul je de vacature in en kun je weer door. Tot de volgende vacature ontstaat en dit patroon zich weer herhaalt. Herkenbaar?

Onbekend maakt onbemind. Het helpt dus als mensen jouw bedrijf kennen en je een goed imago hebt, een sterk werkgeversmerk in de regio. Voor de kleinere bedrijven is dit vaak lastig op te bouwen, hiervoor heb je een recruitment en marketingafdeling nodig en extra budget. Of kan het ook anders? Wij adviseren om bij de volgende vacature die zich voordoet aan ‘job branding’ te doen.

Wat is job branding?

Met job branding plaats je ook jouw vacature, maar doet dat op een aantrekkelijke en opvallende manier en alleen bij de voor jou interessante doelgroep. Hierbij kies je gericht de geschikte mediakanalen en speel je in op de wensen en behoeften van de beoogde doelgroep. Als schildersbedrijf wil je bijvoorbeeld vooral zichtbaar zijn bij alle schilders uit de regio. De accountants, marketeers of zweminstructeurs reageren toch niet op jouw vacature. Je verdiept je vervolgens in de doelgroep, denkt na over wat je hen te bieden hebt en hoe je hen kunt bereiken. Vervolgens investeer je tijd in een gerichte werving inclusief een goede tekst en sprekend beeldmateriaal. Kijk naar wat deze functie in jouw organisatie zo uniek maakt en waarom iemand juist bij jouw organisatie moet komen werken, en niet ergens anders. Bijvoorbeeld dat de kandidaat veel ruimte en verantwoordelijkheid krijgt, ondernemerschap kan tonen of mag werken met de nieuwste technologische hulpmiddelen. Een betere work-life-balance door veel minder reistijd? Wat prikkelt hem of haar? Speel daar op in. Dit gaat dus verder dan even een vacature plaatsen, je bent nu gericht jouw baan in de markt aan het zetten. ‘Job branding’ dus.

De grote jongens verslaan

Wellicht leg je het op werkgeversmerk af tegen ‘de grote jongens’, maar weet jij deze functie bij jouw organisatie zo te presenteren dat die topkandidaat tóch voor jouw organisatie kiest. Met job branding kun je op relatief korte termijn effect boeken, zonder dat dit direct om lange termijn investeringen vraagt. Bovendien, wanneer job branding goed wordt uitgevoerd, versterkt dit je werkgeversmerk en werk je daarmee ook direct aan employer branding!

 

Volgende week nemen we je mee in de stap van job branding naar employer branding.

Wil je nu al meer weten? Neem contact met ons op en we vertellen je alles wat je wil weten.

jouw recruitment marketing team